ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλακ άουτ» στη ΔΕΗ - «Φέσι» 2,5 δισ. ευρώ

«Μπλακ άουτ» στη ΔΕΗ - «Φέσι» 2,5 δισ. ευρώ

Ασφυκτική είναι η κατάσταση για τη ΔΕΗ, καθώς τουλάχιστον 2,1 εκατ. Πολίτες καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να αγγίζουν στο εξής τα 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τετάρτη (04/11/2015) η ΓΕΝΟΠ.

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

«...Για αρκετά χρόνια οι ιδιώτες παραγωγοί απείχαν από την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της λιανικής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει όχι μόνο ένα πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά λιανικής, αλλά και να είναι αυτή που εμφανίζεται με ένα δυσθεώρητο ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών που αγγίζει τα 2.500.000.000 ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το ύψος του ποσού αυτού, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας επισημαίνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα ποσά αυτά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλους παρόχους ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις πέντε χρόνια τα χρέη από ληξιπρόθεσμες οφειλές τριπλασιάστηκαν, ενώ το πρόβλημα κατέστη εντονότερο το καλοκαίρι του 2015, μετά και την επιβολή των capital controls.

Ενδεικτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εταιρία από 1,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%.

Πιο συγκεκριμένα, 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η γνωστή διαδικασία προσφυγής στη διαιτητική διαδικασία.

Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115 εκατ. αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα - κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ούτως ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου.

Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49%) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σχετικές ειδήσεις