ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο σήμερα Τρίτη

Πάνω από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο σήμερα Τρίτη

Περαιτέρω άνοδο πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι κατέγραφε σήμερα το πετρέλαιο, χάρη στις ελπίδες ότι ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού ίσως βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία για να αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κάλεσε εκ νέου τους ανταγωνιστές παραγωγούς να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου παράλληλα με τα δικά του μέλη, αλλά η Ρωσία, που θεωρείται η χώρα-κλειδί στην όποια συμφωνία, μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί δήλωσε σήμερα ότι διαβλέπει «κάποια ευελιξία» για μια συμφωνία. Μια τέτοια ιδέα ανακινείται και απορρίπτεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Το πετρέλαιο μπρεντ ενισχυόταν κατά 37 σεντς στα 30,87 δολάρια το βαρέλι στις 14:14 ώρα Ελλάδας, ανακάμπτοντας από τις προηγούμενες απώλειές του. Στις 20 Ιανουαρίου, υποχώρησε στα 27,10 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2003.

Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 34 σεντς στα 30,68 δολάρια.

«Χωρίς συμφωνία για την παραγωγή, τα θεμελιώδη υποδεικνύουν χαμηλότερες τιμές», σχολίασε ο Ντέιβιντ Χάφτον από την εταιρία PVM. «Με μια συμφωνία, το πετρέλαιο γίνεται μια αγορά της τάξης των 40-60 δολαρίων το βαρέλι».
Παρά την κατάρρευση των τιμών και των περικοπών στις δαπάνες σε μεγάλο τμήμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι μεγάλες παραγωγοί του ΟΠΕΚ εμμένουν στα επενδυτικά τους σχέδια ενώ κάποιοι σκοπεύουν να αυξήσουν την προσφορά.

Ο κίνδυνος οι τιμές να διατηρηθούν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα δεν αποτρέπει το Κουβέιτ από το να επενδύσει σε ενεργειακά έργα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Kuwait Petroleum Corp, απηχώντας ανάλογα σχόλια του προέδρου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικές ειδήσεις