ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όταν στις σπουδές σου σε καθοδηγούν οι καλύτεροι

Όταν στις σπουδές σου σε καθοδηγούν οι καλύτεροι

«Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξω τις σπουδές μου;», «τι να σπουδάσω για να έχω άμεση επαγγελματική αποκατάσταση;».

Της Κατερίνας Ηλιάκη

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες νέους που βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, σε μία δύσκολη περίοδο που η κρίση επηρεάζει σχεδόν κάθε επαγγελματικό κλάδο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί και τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται συνεχώς, όμως υπάρχει τρόπος να προετοιμάσεις το μέλλον σου για να μπεις δυναμικά στην αγορά εργασίας.

Οι σπουδές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Το σήμερα θα καθορίσει το αύριο και οι επιλογές που θα κάνεις τώρα θα δεσμεύσουν για πάντα το μέλλον σου. Η σχολή και το αντικείμενο που θα επιλέξεις πρέπει να σε εκφράζουν, να σου ταιριάζουν και να σου προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια για να εισέλθεις δυναμικά στον ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο.

Σήμερα, οι περισσότεροι απόφοιτοι αισθάνονται ότι δεν έχουν σαφή προσανατολισμό. Κατέχουν θεωρητικές ακαδημαϊκές γνώσεις τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στην μετέπειτα πορεία τους και δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πώς, όμως, δεν θα πέσεις στην ίδια παγίδα;

Capture2

Η ακαδημαϊκή στήριξη είναι ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να σκεφτείς. Οι εκπαιδευτικοί της σχολής που θα επιλέξεις πρέπει να σε καθοδηγούν από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος των σπουδών σου. Για παράδειγμα, εμείς εντοπίσαμε πως το BCA παρέχει σε όλους του τους σπουδαστές τη δυνατότητα να απευθύνονται σε έναν ακαδημαϊκό σύμβουλο ο οποίος θα τους ενημερώσει ανάλογα με τις προσωπικές μαθησιακές τους ανάγκες: Βοηθά στη λήψη αποφάσεων, την επιλογή προγραμμάτων που ταιριάζουν με τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους, τον καθορισμό των στόχων τους αλλά και την προσωπική τους στήριξη. Οι παροχές που προσφέρει το BCA στους φοιτητές του δεν σταματούν εκεί, αλλά συνεχίζονται με τις δράσεις των κορυφαίων Επιχειρηματικών Συμβουλίων που σχεδιάζουν προγράμματα με απήχηση και απορροφητικότητα. Ό,τι δηλαδή, ακριβώς αναζητεί ένας νέος.

Capture3

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος τους; Το ΒCA διαθέτει τρία Επιχειρηματικά Συμβούλια έναν για κάθε τομέα, τα οποία απαρτίζονται από διακεκριμένους επιχειρηματίες ξενοδοχειακών, ναυτιλιακών και εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και από προέδρους επιμελητηρίων. Πιο συγκεκριμένα, τα Συμβούλια αυτά παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις στο διεθνές επιστημονικό περιβάλλον και διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών σε κάθε τομέα ξεχωριστά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Παράλληλα, διοργανώνονται εβδομαδιαίες διαλέξεις επιχειρηματιών, των γνωστότερων επαγγελματιών της κάθε ειδικότητας που προσφέρει το BCA, έτσι κάθε νέος μπορεί να αισθάνεται πως θα επιλέξει με βεβαιότητα εκείνο που του ταιριάζει καλύτερα, με δεδομένη την επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι δεδομένο πως οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, μαθαίνουν τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας και είναι πλήρως προετοιμασμένοι για να διεκδικήσουν μια θέση στην επιχείρηση της προτίμησής τους. Επίσης, έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα:
Το Πανεπιστήμιο τους, έχει πολύ ισχυρές διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε κάποιες από τις οποίες μπορούν να κάνουν και πρακτική άσκηση!

Capture4

Παράλληλα, το Career Office, δηλαδή το οργανωμένο γραφείο επαγγελματικής προώθησης συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κάθε χρόνο ζητούν να προσλάβουν φοιτητές του. Έτσι, η απορροφητικότητα των αποφοίτων του BCA από την αγορά εργασίας φτάνει το 80%!

Τι σε συμβουλεύουμε: Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη του. Απευθύνσου στους κατάλληλους ανθρώπους για να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει και να επιλέξεις τη δουλειά των ονείρων σου. Το μέλλον σου ανήκει!