ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπήκαμε στα άδυτα της ΙΚΕΑ - Δείτε τι μας έκανε εντύπωση

Μπήκαμε στα άδυτα της ΙΚΕΑ - Δείτε τι μας έκανε εντύπωση

Τρίτη πρωί αναχωρήσαμε με προορισμό τη Δανία. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Κοπεγχάγη για να αναχωρήσουμε αμέσως για Σουηδία, οδικώς πλέον.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Επόμενη στάση: Älmhult. Ένα χωριό «άγνωστο» κι όμως στην πραγματικότητα, τόσο διάσημο, αφού πρόκειται για τη γενέτειρα του ιδρυτή της ΙΚΕΑ, Ingvar Kamprad. Απέχει 477 χιλιόμετρα από την Στοκχόλμη και μόλις 177 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη, ενώ κατοικούν εκεί λιγότεροι από 9.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Η διαδρομή στη σουηδική εξοχή ήταν παραπάνω από θεαματική. Μέσα σε ένα βανάκι, 6 άτομα, 5 κορίτσια και ένας άντρας, ανυπομονούσαμε για τη στιγμή που θα φτάναμε εκεί ακριβώς που χτυπάει η «καρδιά» της ΙΚΕΑ. Απέμεναν μονάχα λίγες ώρες για τις Democratic Design Days.

ikea2



Πρωί Τετάρτης και… #ΙΚΕΑtoday. Η μεγάλη μέρα είχε επιτέλους φτάσει. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, bloggers, influencers, από όλο τον κόσμο, είχαν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, για να μάθουν πρώτοι όλα όσα η εταιρεία των 313 καταστημάτων επίπλου σχεδιάζει ως επόμενο βήμα. Ή μάλλον, ως επόμενα βήματα. Στην είσοδο παραλάβαμε τη δική μας, μοναδική FRAKTA, αυτή τη φορά όχι στο γνωστό μπλε χρώμα, αλλά φτιαγμένη από… σακουλάκια τσιπς.

ikea3



Η αυλαία άνοιξε και η εντυπωσιακή Parisa Amiri μας καλωσόρισε. Τη σκυτάλη πήρε ο Marcus Engman, Head of Design της ΙΚΕΑ και ο Tom Dixon ήταν η πρώτη ευχάριστη έκπληξη της ημέρας. Ο Βρετανός σχεδιαστής και πρεσβευτής του σύγχρονου ντιζάιν είναι εκείνος που, μαζί με 75 σπουδαστές του Design, έχουν σχεδιάσει και υπογράψει την DELAKTIG.

Πρόκειται για μία νέα «πλατφόρμα για να ζεις», ένας άλλος τρόπος για να δεις (και να βιώσεις) τον καναπέ. Το νέο αυτό εγχείρημα έχει την εξής βάση: Από τη στιγμή που όλοι μας ζούμε σε όλο και μικρότερα σπίτια, νέα κόνσεπτ άνεσης πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους εντός του σπιτιού μας. Η νέα αυτή «πλατφόρμα» συνδυάζει το κάθισμα με τον ύπνο, αφού μπορεί ο καθένας μας να τον διαμορφώσει όπως επιθυμεί. Καναπές, κρεβάτι ή μήπως ανάκλιντρο; Ο Dixon αρκέστηκε να πει: «Νιώθω τόσο… αμήχανος που τόσο πολλοί άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν!». (*Διαθέσιμο από το Φεβρουάριο του 2018).

ikea4



Κι έπειτα, τι συμβαίνει όταν δύο κολοσσοί στο χώρο του επίπλου συνεργάζονται και ο ένας εμπνέεται από τον άλλο; Η απάντηση είναι: YPPERLIG, μια συλλογή από καινοτόμες ιδέες. Η ΙΚΕΑ και η δανέζικη HAY σχεδιάζοντας τη συγκεκριμένη σειρά, είχαν ως κεντρική ιδέα το εξής: Κάτι που να είναι έξυπνο, αλλά ταυτόχρονα εύκολα αντιληπτό από όλους. Για την εν λόγω σειρά χρησιμοποιήθηκαν νέα υλικά και μέθοδοι παραγωγής, που άλλοτε δεν είχε χρησιμοποιήσει η σουηδική εταιρεία. Και όλο το κόνσεπτ είναι βασισμένο στα εξής: Τεχνικές καινοτομίες, υψηλή αισθητική και μοναδικό ντιζάιν. (*Διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2017).

ikea5

Και επειδή σπίτι χωρίς κρεβάτι δεν υπάρχει… Και επειδή καλό είναι να επενδύουμε στον ύπνο μας… Και επειδή σε αυτό το δωμάτιο περνάμε περίπου το 1/3 της ημέρας μας (ακόμη κι αν κοιμόμαστε)… Τότε: HJÄRTELIG. Η ΙΚΕΑ ανακαλύπτει ξεχασμένα οργανικά υλικά και τα τοποθετεί στην κρεβατοκάμαρά μας! Η ιδέα της μετατροπής κάτι σχεδόν… άχρηστου σε… χρυσό, είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της ΙΚΕΑ. Για τη νέα σειρά που θα φέρει την αλλαγή στο υπνοδωμάτιό μας, έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά, όπως λινό, βαμβακερό, ινδοκάλαμο, φελλός και πεύκο. Απίστευτο; Κι όμως, όλα μπορούν να συμβούν στην ΙΚΕΑ! (*Διαθέσιμα από τον Απρίλιο του 2018).

ikea6

Η ΙΚΕΑ πάει Διάστημα!

Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε όλα αυτά που μας είχαν καθηλώσει, και επειδή όντως όλα μπορούν να συμβούν στην ΙΚΕΑ, ήρθε μια πληροφορία από το… Διάστημα. Ναι, η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με τη NASA και ετοιμάζονται να μας στείλουν στον… Άρη. Μία ομάδα πέντε ατόμων, ζει κάπου στη Νεβάδα, σε συνθήκες προσομοίωσης, εξετάζοντας όλα όσα θα μας απασχολήσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της μετοίκησης. Από τα υλικά που θα είναι ανθεκτικά στο περιβάλλον του φιλικού στη Γη πλανήτη Άρη, μέχρι το πού θα καθόμαστε και θα αποθηκεύουμε τρόφιμα και προϊόντα. Απίστευτο; Πέρα για πέρα αληθινό!

ikea7



Η ΙΚΕΑ, στις Democratic Design Days, το καλύτερο μας το κράτησε για το τέλος, επαληθεύοντας περίτρανα το λόγω της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης.

Η περιέργειά της για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και του μελλοντικό τρόπο ζωής αποκαλύπτει τη μεθοδικότητα που οι άνθρωποί της και οι συνεργάτες της εργάζονται. Γιατί η ΙΚΕΑ έχει ένα όνειρο: Τα αντικείμενα για ανθρώπους με μεγάλα όνειρα και μικρά πορτοφόλια. Για τους ανθρώπους εκείνους, που λύνουν προβλήματα, δημιουργώντας λύσεις. Για εμάς.