ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασάφεια στο παρά πέντε των φορολογικών δηλώσεων

Ασάφεια στο παρά πέντε των φορολογικών δηλώσεων

Θολό τοπίο παραμένει αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, οι οποίες σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα έπρεπε να αρχίσουν να υποβάλλονται από την 1η Μαρτίου.

Τι ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ - ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ

Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε το TAXISnet να ανοίξει και να αρχίσει να δέχεται δηλώσεις φορολογουμένων από την 1η Μαρτίου ώστε η υποβολή να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, με τις εν λόγω τροπολογίες να αναμένεται να κατατεθούν εντός του επομένου περιορισμένου χρονικά διαστήματος.

Οι τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνουν την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016, την παράταση(;) της απόσυρσης των αυτοκινήτων μέχρι το τέλος Ιουνίου, την περίπτωση των ανέργων σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τέλος το καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων.

Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχει εμπλοκή στο πεδίο του κουαρτέτου το οποίο δεν έχει δώσει το «οκ» σε μια σειρά τεχνικών εκκρεμοτήτων.

Στο ήδη ασαφές πεδίο προστέθηκε όψιμα και το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων για το οποίο το κουαρτέτο ήγειρε ενστάσεις και περιμένει τροποποιήσεις.

Όσον αφορά το μέτρο της απόσυρσης η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης βάσει του κυβισμού του νέου προς ταξινόμηση αυτοκινήτου.

-Μέχρι 300 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο μέχρι 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως 6.000 ευρώ.

-Μέχρι 960 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως και 8.000 ευρώ.

-Μέχρι 1.430 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως και 11.000 ευρώ

-Μέχρι 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Ακόμη μια εκκρεμότητα αφορά τη δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όσον αφορά τα κίνητρα με συνέπεια να καθυστερούν τα προσδοκώμενα έσοδα από το ΥΠΟΙΚ μέσα από τη νομιμοποίησή τους.

Σχετικές ειδήσεις