ΕΡΓΑΣΙΑ

Κούρεμα πολλών ταχυτήτων στο εφάπαξ - «Ψαλίδι» έως και 27% - Οι μεγάλοι χαμένοι

Κούρεμα πολλών ταχυτήτων στο εφάπαξ -  «Ψαλίδι» έως και 27% - Οι μεγάλοι χαμένοι

Κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

ΑΠΟ 13% ΕΩΣ 27% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν ως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/9/2013 και μετά.

Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1ης/1/2014 και μετά, και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κ.λπ.), θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες.

Σε λίστα αναμονής είναι περίπου 65.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι περιμένουν το εφάπαξ ως και δυόμισι χρόνια.

Οι νέες πληρωμές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο. Τότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Πρόνοιας να τρέξει το νέο σύστημα, ενώ το κρισιμότερο όλων είναι να πάρει και την έξτρα χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από τα χρωστούμενα εφάπαξ.

Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:

1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013, το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.

2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1ης/1/2014 και εφεξής, το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από 1ης/1/2014 και μετά, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου (σ.σ.: ανάλογου με αυτόν που είχε προβλεφθεί στο νόμο 4093/12 και δεν εφαρμόστηκε), που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.

Για υπαλλήλους Ταμείων που πληρώνουν εισφορά μικρότερη του 4%, το εφάπαξ θα είναι ακόμη μικρότερο και δεν θα βγαίνει με το 60% των αποδοχών αλλά με αναλογικά μικρότερο ποσοστό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς η εισφορά τους είναι στο 1% και το υπόλοιπο 3% καταβαλλόταν υπέρ του τομέα πρόνοιας από τα έσοδα έργων και εργολαβιών των δήμων.

Το νέο σύστημα οδηγεί σε μειώσεις εφάπαξ πολλών ταχυτήτων και ειδικά στο Δημόσιο, καθώς το βοήθημα για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013 θα υπολογίζεται όχι με βάση το μέσο όρο των πραγματικών αποδοχών που είχαν οι υπάλληλοι, αλλά με το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών που είχαν βάσει του παλιού μισθολογίου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί ως τον Οκτώβριο του 2011.

Σχετικές ειδήσεις