ΕΡΓΑΣΙΑ

Καλό μήνα... με περικοπές στις επικουρικές

Καλό μήνα... με περικοπές στις επικουρικές

Σε ισχύ το νέο καθεστώς των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.

ΣΤΙΣ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει περίπου 310.000 επανυπολογισμένες συντάξεις έναντι συνόλου 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων την 1η Αυγούστου.

Οι χαμένοι του Αυγούστου δεν θα ξεπερνούν τις 15.000 και τα ποσοστά των μειώσεων θα φθάνουν έως 25% (10% κατά μέσο όρο).

Συνολικά 220.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται στις δύο επόμενες πληρωμές με διάφορους τρόπους.

Ειδικότερα, 200.000 συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται, 6.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν «κούρεμα» καθώς υπερβαίνουν τα νέα πλαφόν και 11.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι θα βρεθούν με λιγότερες αποδοχές.

Οι περικοπές στις επικουρικές για όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά ξεκινούν με την πληρωμή του Αυγούστου, ενώ από τις συντάξεις του Σεπτέμβρη αναμένεται να εφαρμοστούν τα νέα πλαφόν για κύριες συντάξεις και άθροισμα συντάξεων, όπως και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών για 11.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

Και τις μειώσεις των συντάξεων του Αυγούστου θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση μειώσεων του Σεπτεμβρίου αλλά και οι μειώσεις παροχών του Σεπτεμβρίου, αφού με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου έρχεται και το «μαχαίρι» στις προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% -θα καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά»- αναδρομικά από 1/6.

Η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι ορίζοντας ανώτατο και κατώτατο πλαφόν στο ποσό που θα μπορεί να παρακρατάται αναδρομικά για τις περικοπές των συντάξεων και με σχετική τροπολογία ρυθμίζονται οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων.

Ετσι εν όψει της ενεργοποίησης μέτρων όπως η περικοπή των μερισμάτων που διατίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατέθεσε τροπολογία η οποία θεσπίζει ανώτατο και κατώτατο πλαφόν στο ποσό που θα μπορεί να παρακρατείται.

Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1.000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Με την τροπολογία επανακαθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης μέσω παρακράτησης, αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το ποσοστό του παρακρατούμενου ποσού από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη από το 1/4 που είναι σήμερα στο 1/10, εφόσον το ποσό της σύνταξης δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι το μέγιστο παρακρατούμενο ποσό ανά μήνα, από τα 250 ευρώ που θα μπορούσε να είναι μέχρι σήμερα, περιορίζεται πλέον στα 100 ευρώ.

Εφόσον η σύνταξη ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, τότε το πλαφόν ορίζεται στο 1/6 της σύνταξης, αλλά για το τμήμα του ποσού που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος έχει σύνταξη 1500 ευρώ, τότε τα αναδρομικά θα μπορούν να φτάνουν στα 183 ευρώ.

Οι περικοπές σε δόσεις, που αγγίζουν συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχους, ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουνίου με το «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ (το έχασαν 120.000 συνταξιούχοι) και στο μέρισμα του ΜΤΠΥ (μειώθηκε για 280.000).

Από τις 2 Αυγούστου..

Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει στις 2 Αυγούστου και τότε 312.000 συνταξιούχοι από 11 κλάδους θα δουν επανυπολογισμένες τις επικουρικές τους σύμφωνα με το νέο καθεστώς.

Από αυτούς, 10.000 - 15.000 μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και θα υποστούν μειώσεις 8-10% μεσοσταθμικά στο καταβαλλόμενο ποσό.

Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» περικοπών είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ.

Ο μεγάλος όγκος του επανυπολογισμού στο «πακέτο» του Αυγούστου αφορά στο Δημόσιο, στους 200.000 δικαιούχους του ΤΕΑΔΥ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, καθώς η διαφορά του νέου μεικτού ποσού από το παλιό «ισοφαρίζεται» εν πολλοίς από μειώσεις προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται.

Περί τους 45.000 δημοσίους υπαλλήλους θα δουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στην παλιά και τη νέα επικουρική:

• Συνταξιούχοι που έφυγαν από την ΥΠΑ μέχρι και το 2008
• Συνταξιούχοι από τα υπουργεία Προεδρίας, Εξωτερικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών

Από αυτούς εκτιμάται πως μπαίνουν στο φάσμα των μειώσεων περί τους 3.500, με απώλειες της τάξης του 5% (περί τα 10-15 ευρώ), καθώς οι υπόλοιποι πέφτουν κάτω από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μεικτά. Στο πρώτο κύμα επανυπολογισμού μπαίνουν επίσης συνταξιούχοι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία, δημοτικοί υπάλληλοι (μειώσεις 8-10%), χημικοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (μειώσεις 8-10%), υπάλληλοι ΟΤΕ, ΕΡΤ και ΕΛΤΑ, προσωπικό ΕΤΒΑ (μειώσεις 10%), προσωπικό ΑΤΕ, πυροσβέστες.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις από Σεπτέμβριο

Από το Σεπτέμβριο έρχονται ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις με το δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι, με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ.

Χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Οι δύο αυτές περικοπές δεν θα ενσωματωθούν στην πληρωμή του Αυγούστου και αναμένεται να κάνουν «πρεμιέρα» με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου.

Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα «κουρεύεται».
Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία).

Σχετικές ειδήσεις