ΕΡΓΑΣΙΑ

Αντωνοπούλου: Φρένο στο μηχανισμό φθηνής εργασίας

Αντωνοπούλου: Φρένο στο μηχανισμό φθηνής εργασίας

Στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία αναφέρθηκε η Ράνια Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε πως πρόκειται για τον τρίτο τομέα παραγωγής που έχει στόχο να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Η κοινωνική οικονομία αποτελεί τον τρίτο τομέα παραγωγής, δίπλα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχει στόχο να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε η Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εξασφαλίζεται ο βιοπορισμός των μελών μιας επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας. Υπογράμμισε πως το 10% του ΑΕΠ σε άλλες χώρες προέρχεται από τον τομέα της κοινωνικής Οικονομίας.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία στη Ρόδο μιας τέτοιας επιχείρησης που στόχο έχει να προσφέρει υπηρεσίες σε οικογένειες με ΑμΕΑ που κάνουν διακοπές στο νησί. Με μικρό κόστος μια οικογένεια με ΑμΕΑ μπορεί να μη φροντίζει η ίδια το μέλος ΑμΕΑ για κάποιες ώρες αλλά η επιχείρηση.

Εκτός από την πρώτη αρχή ότι δεν βγάζει κέρδος, η δεύτερη αρχή είναι η δημοκρατική λειτουργία αφού οι εργαζόμενοι είναι μέλη, συναποφασίζουν και ψηφίζουν για διάφορα θέματα. Τόνισε πως το 35% του πλεονάσματος της επιχείρησης θα πηγαίνει για αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων. Επίσης, προβλέπεται πως η ψαλίδα μεταξύ των μισθών πρέπει να είναι ένα προς τρία.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία μπαίνει φρένο σε όσους προσπάθησαν να στήσουν μηχανισμό φθηνής εργασίας και εργολαβιών.

Σχετικές ειδήσεις