ΕΡΓΑΣΙΑ

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και η προσωπική διαφορά για παλαιούς συνταξιούχους!

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και η προσωπική διαφορά για παλαιούς συνταξιούχους!

Στο αγγλικό κείμενο των δανειστών υπάρχει όλη η πρόταση για την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στη προσωπική διαφορά που υποσχόταν ο πρώην Υπουργός Εργασίας.

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΞΕ!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε»! Με απόγνωση οι συνταξιούχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στη ζωή τους, και πραγματικά δεν τις προλαβαίνουν... Τη μία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει να τους «πετσοκόψει» τις ήδη χαμηλές τους συντάξεις. Την άλλη, ενώ τους λένε ότι θα τους κόψουν το ΕΚΑΣ, τους το ζητούν πίσω αναδρομικά, και μετά αποφασίζουν να το επιστρέψουν υπό... προϋποθέσεις και σε ορισμένους για ένα μικρό χρονικό διάστημα... Και τώρα; Ήρθε η... «ώρα της προσωπικής διαφοράς»!

Τα ψέματα δεν έχουν τελειωμό. Οι Θεσμοί απαιτούν με «το έτσι θέλω» να καταργηθεί η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr είναι κάτι που απαιτούσαν από την αρχή, στις πρώτες ακόμα διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση, και πριν κλείσει η συμφωνία σχετικά με τις αλλαγές του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Τότε, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στις συνεντεύξεις του διαβεβαίωνε τους παλαιούς συνταξιούχους ότι «δεν πρόκειται να υποστούν καμία μείωση», ότι «με τον επανϋπολογισμό των συντάξεων θα προκύψει μία προσωπική διαφορά, την οποία θα εξασφαλίζει στους συνταξιούχους το Υπουργείο Εργασίας», και πολλά άλλα... Η κυβέρνηση όμως από τότε «έκανε πως δεν άκουγε»! Ή μάλλον άκουγε αλλά έλεγε ψέματα.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά σχετικά με την προσωπική διαφορά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει στο κείμενο όλη η πρόταση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων που τώρα καταβάλλονται!

Αναπροσαρμογή συντάξεων: Τι θα... «απογίνει» με την προσωπική διαφορά!

Και μπορεί η πλευρά του Υπουργείου Εργασίας να διαμηνύει με χίλιους τρόπους ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, ωστόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να δήλωσε ευθέως στην ελληνική πλευρά ότι «οι περικοπές που θα πραγματοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και τη λεγόμενη προσωπική διαφορά».

Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα και οι συνταξιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια για το τι τους περιμένει... Έτσι, από τώρα και όχι από το 2018 θα έρθουν οι μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Οι δανειστές βάζουν τελεσίδικα εμπόδια στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα, επανέρχονται λέγοντας ανοιχτά πια ότι, θα περικοπεί η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, από την στιγμή που θα προκύπτει απόκλιση ανάμεσα στη σύνταξη που έπαιρναν και σε εκείνη που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης με το νέο σύστημα.

Ποιοι «πλήττονται» και «πόσο» ;

Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων συνταξιούχων, καθώς θα χάσουν αθροιστικά περί τα τρία δις. ευρώ! Δηλαδή αυτό σημαίνει τουλάχιστον το 10% του μέσου εισοδήματός τους! Να σημειωθεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις αγγίζουν μέχρι και το ποσό των 720 ευρώ!

Σχετικές ειδήσεις