ΕΡΓΑΣΙΑ

«Αρμαγεδδών» στις συντάξεις - Αυτές είναι οι δέκα ανατροπές που έρχονται από τον επόμενο μήνα

«Αρμαγεδδών» στις συντάξεις - Αυτές είναι οι δέκα ανατροπές που έρχονται από τον επόμενο μήνα

Και ενώ σήμερα οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους από τις πενιχρές τους συντάξεις, και ένας στους δύο ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η κυβέρνηση με τους δανειστές «προετοιμάζουν» νέα μέτρα- «φωτιά» που θα ισοπεδώσουν τα νοικοκυριά.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Ακόμα δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου και οι συνταξιούχοι «τρέχουν και δεν φτάνουν». Ο φόβος τους για ενδεχόμενες νέες περικοπές είναι υπαρκτός, αφού οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και οι απαιτήσεις των δανειστών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια... Ήδη περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά ζουν με κύριο εισόδημα μία σύνταξη! Και το οξύμωρο είναι ότι, ακόμα δεν έχουν υπογραφεί όλες οι εγκύκλιοι που θα φέρουν και στην... πράξη τα νέα επώδυνα μέτρα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίσουν να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με νέες μειώσεις!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι συνταξιούχοι από τον επόμενο μήνα πρέπει να περιμένουν:

1. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η «προσωπική διαφορά». Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιθυμεί την κατάργησή της. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι η «προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

2. Έρχεται αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1-1-2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη είναι συμφέρουσα επιλογή να προχωρήσουν σε σχετική αίτηση αμέσως και μέχρι 31-12-2016, καθώς το κόστος εξαγοράς παραμένει στα παλαιά επίπεδα, ήτοι στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών. Από 1-1-2017 το κόστος εξαγοράς θα είναι και για το Δημόσιο στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

3. Δημιουργείται από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα – μαμούθ. Το υπέρ-ταμείο, όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι –όπως και τα προηγούμενα έτη– θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

4. Από 1-1-2017 έρχεται νέο «κούρεμα» στους 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης θα γίνει μέσω της μείωσης των ποσών που θα χορηγηθούν και όχι μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει τα επιδόματα να περικοπούν έως 40%. Δηλαδή το επίδομα των 230 θα μειωθεί στα 138 ευρώ.

5. Συνεχίζεται η μεγάλη αφαίμαξη στις επικουρικές συντάξεις. Έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Για το νέο έτος από τις τσέπες των δικαιούχων επικουρικών θα αφαιρεθούν 233,9 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα φετινά 114,6 ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό για τους συνταξιούχους στα 348,5 εκατ. ευρώ. Άλλα 26,9 εκατ. υπολογίζονται ως εξοικονόμηση από τις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν εντός του 2017.

6. Οι νέες συντάξεις που καταβάλλονται από τον περασμένο Μάιο είναι μειωμένες έως 30%. Από τις μειώσεις των νέων συντάξεων προβλέπεται να εξοικονομηθούν το 2017 ποσό ύψους 63 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα και άλλα 23,4 εκατ. από τον δημόσιο.

7. Νέοι συνταξιούχοι χηρείας. Η εξοικονόμηση φτάνει σωρευτικά τη διετία 2016-2017 στα 58,7 εκατ. εύρο σε δημόσιο (20,1 εκατ.) και ιδιωτικό τομέα (38,6 εκατ.).

8. Η εφαρμογή των νέων πλαφόν και το κούρεμα των υψηλών συντάξεων (άνω των 2.000 εύρο μεικτά για μία κύρια σύνταξη και 3.000 άθροισμα) θα αποφέρει το 2017 43,1 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα και 89,3 εκατ. από τον δημόσιο.

9. Τραπεζοϋπάλληλοι σε Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Οι περικοπές της παροχής ως 21% που υπολογίζεται πλέον με χαμηλότερους συντελεστές θα αποφέρει φέτος 2,7 εκατ. και συνολικά 29,1 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

10. Περικοπές ύψους 500.000 ευρώ προβλέπεται από τις περικοπές των μερισμάτων εντός του 2017, αφού εφέτος αφαιρέθηκαν 207 εκατ. ευρώ. Από το 2017 το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι επανέρχεται στο ύψος που είχε τον περασμένο Ιούλιο, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η παρακράτηση για τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν και η μείωση «μετράει» από 1/1/2016.Δεδομένου ότι πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τα υπερβάλλοντα ποσά παρακρατούνται σε δύο ισόποσες δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου.

Έτσι η πρώτη πληρωμή του 2017 που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα αναπροσαρμόζει το μέρισμα στο ύψος που πληρώθηκε αρχές Ιουλίου. Όπως παρατηρεί, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, «με την αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και από 0% σε 6% επί των επικουρικών, είχαμε αντίστοιχη μείωση τους για το σύνολο των συνταξιούχων, από τους οποίους με αυτό τον τρόπο αφαιρέθηκαν 459 εκατ. ευρώ το 2015 και 850 εκατ. ευρώ το 2016 και έπεται αντίστοιχη συνέχεια. Εξάλλου σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους, λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους».

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις