ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο σοκ για τους χαμηλοσυνταξιούχους: Μειώσεις μέχρι 120 ευρώ για όσους λαμβάνουν 600-700 ευρώ!

Νέο σοκ για τους χαμηλοσυνταξιούχους: Μειώσεις μέχρι 120 ευρώ για όσους λαμβάνουν 600-700 ευρώ!

Οι δραματικές μειώσεις στις συντάξεις όχι μόνο δεν τελειώνουν αλλά έχουν και... βάθος χρόνου! Αντί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και μετεκλογικά στις ασθενέστερες τάξεις, συνεχίζει το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων «επενδύοντας» μόνο σε... περικοπές.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Τελικά από τα «ψαλιδίσματα» του νέου Μνημονίου δεν θα επηρεαστούν μόνο όσοι λαμβάνουν μεσαίες και μεγάλες συντάξεις. Στο επίκεντρο -επί του πρακτέου- βρίσκονται και οι χαμηλές συντάξεις, δηλαδή αυτές που είναι κάτω από τον μέσο όρο! Με λίγα λόγια, ενώ μέχρι χθες φοβόντουσαν τις μειώσεις -που καταφτάνουν με γοργούς ρυθμούς-, μόνο εκείνοι που εισπράττουν από 1.000 ευρώ και πάνω, στην «πρέσσα» φαίνεται πως επισήμως μπήκαν και οι συνταξιούχοι των 700 ή ακόμα και των 600 ευρώ. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες κατηγορίες οι απώλειες μπορεί να αγγίξουν και τα 120 ευρώ!

Τουλάχιστον 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν μέχρι και 120 ευρώ μόνο από την περικοπή της κύριας σύνταξης! Αν μετρήσει κανείς και τις υπόλοιπες περικοπές; Τότε ο λογαριασμός είναι βαρύς και οι συνταξιούχοι στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης.

Γιατί βάρος των περικοπών θα επωμιστούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Κύριες συντάξεις: Σε πρώτη φάση, από 1/1/2019 η μείωση του 18% (πλαφόν) στις κύριες συντάξεις, αν και ακούγεται «μικρή» αφορά αφενός σε χιλιάδες συνταξιούχους, και αφετέρου μιλάμε για μία επιπρόσθετη τεράστια μείωση που θα «κολλήσει» πάνω και σε άλλες... Δηλαδή, δεν πρέπει ένας συνταξιούχος να την βλέπει σαν μία μεμονωμένη περικοπή, αφού θα γίνει πάνω σε αλλεπάλληλα «ψαλίδια» που στο άθροισμά τους θα επιβαρύνουν την τρίτη ηλικία ανελέητα...

Αναλυτικά: Οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές θα «ψαλιδιστούν» σε ποσοστό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Στον «κόφτη» του 18% όμως «πέφτουν» και όσοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές. Αυτοί είναι:

- Δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με 25 έτη ασφάλισης και άνω

- Δημόσιοι υπάλληλοι τεχνολογικής εκπαίδευσης με 25 έτη ασφάλισης και άνω

- Δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 28 έτη και άνω

- Δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 30 έτη ασφάλισης και άνω

- ΙΚΑ με 35ετία

- Μητέρες ανηλίκων του ΙΚΑ με 30 έτη ασφάλισης και άνω

- Συνταξιούχοι του με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης

- Δικηγόροι με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω

- Γιατροί με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω

- Μηχανικοί με 25 έτη ασφάλισης και άνω

Επικουρικές συντάξεις: Από την άλλη, η δεύτερη απανωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων -μέσα σε ελάχιστους μήνες-δεν θα αφήσει σχεδόν κανένα συνταξιούχο «ανεπηρέαστο». Και εδώ, θα γίνουν περικοπές έως 18%. Ούτε αυτές οι μειώσεις δεν είναι «ανεπαίσθητες», καθώς θα οδηγήσουν τις επικουρικές στον «αφανισμό» τους.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Το ΕΚΑΣ θα πρέπει να αποτελεί παρελθόν για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Ελάχιστοι είναι πια όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, και μάλιστα μέσα στο 2017 η πλειοψηφία όσων δικαιούχων απέμειναν, θα το «αποχωριστεί» μία για πάντα...

Συντάξεις χηρείας: Θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν οι τωρινοί συνταξιούχοι. Αντιθέτως, για τις συντάξεις που εκδίδονται μετά τις 12/5/2016, θεσπίστηκε όριο ηλικίας το 55ο και μείωση του ποσοστού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος από 70% στο 50%. Αυτό φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τους παλαιούς συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου, καθώς οι μειώσεις για τις νέες συντάξεις που εκδίδονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι τεράστιες.

Νέο αφορολόγητο όριο:Απαρατήρητες βέβαια δεν πρέπει να περνούν για όλους τους συνταξιούχους, οι μειώσεις που θα έρθουν στις συντάξεις τους από το νέο αφορολόγητο όριο των 5.681 ευρώ. Από 1/1/2020 οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν ακόμα και 475 ευρώ μηνιαίως θα πληρώνουν εφορία!

Σχετικές ειδήσεις