ΕΡΓΑΣΙΑ

Άγριο «τσεκούρι» επιδομάτων στο 4ο Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα!

Άγριο «τσεκούρι» επιδομάτων στο 4ο Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα!

Τα «ψαλίδια» του 4ου Μνημονίου δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να συμφωνήσει με τους Θεσμούς μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικών επιδομάτων, αφού η μείωση του 18% αφορά όχι μόνο στην «καθαρή» σύνταξη αλλά σε ολόκληρο το ποσό της.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΚΟΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ! - ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Καμία εξαίρεση. Καμία πρόνοια για κανέναν. Ακόμα και για όσους λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο τα «πετούν» όλα στο βωμό μίας συμφωνίας, που δεν τους ενδιαφέρει εάν θα είναι ολέθρια για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κυβέρνηση και Θεσμοί τα «βρήκαν» χωρίς να υπολογίζουν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Το 4ο Μνημόνιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ, όπως και την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σύντομα λοιπόν, με την... υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα θα καταργηθούν:

- το επίδομα απροστάτευτων τέκνων

- τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας

- τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών

Αυτή όμως είναι η μία διάσταση των γεγονότων. Η άλλη αφορά στις περικοπές των επιδομάτων (κυρίως αναπηρίας) που θα υποστούν οι συνταξιούχοι. Παλαιοί και νέοι. Δηλαδή τωρινοί και υποψήφιοι. Το 18% της μείωσης που θα προκύψει στις προσωπικές διαφορές, τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις, από 1.1.2019 (σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η συμφωνία, έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις), εάν κάτσει και το σκεφτεί κάποιος, δεν αφορά στο «καθαρό» ποσό σύνταξης. Δεν αφορά στη βασική σύνταξη που εισπράττει ένας συνταξιούχος. Δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να πει ότι: «πόσο παίρνεις εσύ 'καθαρό' ποσό, πόσο μαζί με ένα υποτιθέμενο επίδομα τέκνων, ωραία η μείωση θα γίνει στο 'καθαρό'»!

Πιο συγκεκριμένα, για τις παλιές συντάξεις το καταβαλλόμενο ποσό αναμένεται να περιλαμβάνει όχι μόνο τη βασική σύνταξη αλλά και τα επιδόματα συζύγου, τέκνων όπως και το επίδομα εξομάλυνσης. Και αυτά θα υποστούν μειώσεις κατά 18%. Και αυτά ενσωματώνονται στη σύνταξη. Μάλιστα, μετά την περικοπή θα αποτελούν μέρος της υπόλοιπης προσωπικής διαφοράς. Αναφορικά με τις συντάξεις άλλων ταμείων, όπως ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ, ΟΤΕ στο καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογίζονται τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Και τα επιδόματα αναπηρίας «κουρεύονται» κανονικότατα! Μπορεί να μην συνυπολογίζονται στις κύριες συντάξεις, όμως «ψαλιδίζονται» και μειώνονται στις επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή, το ψαλίδι ως 18% στις επικουρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνει και τα επιδόματα αναπηρίας όπως και τα οικογενειακά, τα οποία έχουν ήδη επανυπολογιστεί και είναι σε μικρότερο ποσό με προσωπική διαφορά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός με 35 Χρόνια υπηρεσίας:

Σήμερα:

Βασική σύνταξη: 1.150 ευρώ
Επίδομα συζύγου: 35 ευρώ
Επίδομα εξομάλυνσης: 46 ευρώ
Σύνολο σύνταξης και επιδομάτων: 1.231 ευρώ

Με τον επανυπολογισμός, από το ποσό αυτό «αφαιρούνται»:

- υπέρ ΑΚΑΓΕ: 30 ευρώ

- διάφορες μειώσεις: 150 ευρώ

- κράτηση ασθενείας 6%: 73,86 ευρώ

Τα «τσεκούρια» στα επιδόματα των στρατιωτικών

Δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί αλλά και οι υπόλοιποι ένστολοι (λιμενικοί, σώματα ασφαλείας) θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, καθώς όπως αναφέρεται στη σελίδα 4 της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, η κυβέρνηση θα πρέπει ως «prior action» να νομοθετήσει το... κόψιμο ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα.

Ανάμεσα σε αυτά τα επιδόματα είναι:

- επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

- και αυτό που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό

Σχετικές ειδήσεις