ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγρότες/Αυτοαπασχολούμενοι: Έτσι θα πληρώσουν τις εισφορές που οφείλουν από το 2016

Αγρότες/Αυτοαπασχολούμενοι: Έτσι θα πληρώσουν τις εισφορές που οφείλουν από το 2016

Η οφειλή από το 2016 υπολογίζεται ότι επιβαρύνει περίπου 650.000 ασφαλισμένους (αγρότες, φαρμακοποιούς, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους).

Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018, έδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σε όσους από τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές από το 2016. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες στο ΔΣ του Φορέα με το σκεπτικό ότι έτσι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν απρόσκοπτα της τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί ήδη παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να καταβληθούν οι συγκεκριμένες εισφορές. Κρίθηκε όμως απαραίτητο να δοθεί και νέα, δίμηνη παράταση.

Ειδικότερα, οφείλονται οι εξής εισφορές:
- Για τους αγρότες, του β’ εξαμήνου του 2016
- Για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, φαρμακοποιοί) του β’ εξαμήνου του 2016
- Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι) οι ετήσιες εισφορές του 2016

Αξίζει να επισημανθεί ότι έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση τα εισοδήματα του 2016, διαδικασία που ενδέχεται να επηρεάσει το τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από τους οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση ειδικά για τους αγρότες, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν κυμαίνονται από 535 έως 1.155 ευρώ, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία που υπάγονταν έως 31.12.2016.

Σχετικές ειδήσεις