ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται πιο «επιθετική» έκδοση έντοκων γραμματίων

Ετοιμάζεται πιο «επιθετική» έκδοση έντοκων γραμματίων
Η έκθεση της Credit Agricole, η οποία προβλέπει ότι σε έναν χρόνο...

Η έκθεση της Credit Agricole, η οποία προβλέπει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα έχει επιστρέψει στις 400 μονάδες βάσης, μπορεί να πέρασε στα "ψιλά", ωστόσο, συνιστά την πρώτη θετική πρόβλεψη για την πορεία της εγχώριας οικονομίας εδώ κι αρκετούς μήνες. Και εν μέρει επιβεβαιώνει τους συντάκτες του Μνημονίου, οι οποίοι έχουν θέσει τον ίδιο στόχο, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Δηλαδή, την επιστροφή της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου. Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι κάτι τέτοιο; Στο υπουργείο Οικονομικών, εκ της θέσεως τους, θα το υποστηρίξουν "απόλυτα". Στις τράπεζες ωστόσο κρατούν μικρότερο καλάθι. Και τοποθετούν την ολική επαναφορά προς τα μέσα του 2012. Προφανώς, επειδή αντιλαμβάνονται καλύτερα την αίσθηση που επικρατεί στα dealing rooms, αναφορικά με το ίδιο ζήτημα.

Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δηλώνουν ότι θα δώσουν τη "μάχη" τους. Κι ετοιμάζονται για την ...προθέρμανση. Οι πληροφορίες του Newscode.gr αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι για το Μάρτιο ετοιμάζεται μια μεγάλη - για τα τωρινά δεδομένα της χώρας - έκδοση εντόκων, η οποία μπορεί και να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ.

Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος μήνας, θεωρείται και είναι κομβικός, καθώς οι λήξεις του είναι υψηλές και εννοείται ότι θα πρέπει να καλυφθούν όλες. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται το ενδεχόμενο να βγουν πιο "επιθετικά" στις αγορές και να αναζητήσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια, μέσω της συγκεκριμένης διόδου.

Εννοείται, βεβαίως, ότι προηγουμένως θα διερευνήσουν την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά εκτενέστερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον. Κι εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε το πρώτο μισό βήμα για να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στις ελεύθερες αγορές, θα γίνει...

Πηγή: www.newscode.gr