ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλήθειες και ψέματα για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ

Αλήθειες και ψέματα για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ
Οι Βρυξέλλες είναι κατηγορηματικές. Μπορεί επισήμως και μετά...

Οι Βρυξέλλες είναι κατηγορηματικές. Μπορεί επισήμως και μετά από τις έντονες πολιτικές πιέσεις που έγιναν και τα διαβήματα της Αθήνας, που προηγήθηκαν, να έκαναν "μισό βήμα πίσω", ωστόσο ανεπισήμως, αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι αιφνιδιάστηκε, για τον απλό λόγο ότι γνώριζε τα πάντα και είχε συμφωνήσει για όλα". Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, υποστήριζαν χθες βράδυ στο Newscode.gr, ότι κατά τη διάρκεια της περίπου 10ήμερης παραμονής τους στην Αθήνα, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Μάλιστα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η τρόικα εξαρχής είχε βάλει τον πήχη στα 50 δισ, επειδή, όπως εξηγούσε στους συνομιλητές της, κατ αυτόν τον τρόπο θα περνούσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι μετά το έλλειμμα - όπου σημειώθηκε πρόοδος - και το χρέος μπορεί να τιθασευτεί. Στην πραγματικότητα, και οι δύο πλευρές γνώριζαν ότι αν σε βάθος 5ετίας συγκεντρώνονταν από αυτή τη διαδικασία ένα ποσό της τάξης των 25 δισ ευρώ, όλοι θα έπρεπε να είναι ευτυχείς.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυβέρνηση ήταν ότι επικοινωνιακά έκανε στην ιστορία αυτή το ένα λάθος μετά το άλλο. Με κορυφαίο όλων ότι τις ανακοινώσεις για την "εκποίηση" ή "αξιοποίηση" της ελληνικής περιουσίας να την κάνουν οι ...μεταφραστές της τρόικας. Γεγονός το οποίο "χτύπησε" όχι απλά άσχημα, αλλά τρισάθλια στην ελληνική κοινή γνώμη. Για την ιστορία επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα projects εκποίησης, δεν συζητήθηκαν. Η περίπτωση του Ελληνικού, όμως, αναφέρθηκε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα,, αλλά μέχρις εκεί.

Το ελληνικό δημόσιο είναι σε τέτοια κατάσταση, που όχι μόνο δεν μπορεί να κάνει σχεδιασμό 5ετίας, αλλά είναι αμφίβολο αν έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει για τις επόμενες 5 εβδομάδες. Κι αυτό η τρόικα το έχει καταλάβει για τα καλά, και το αξιοποιεί αναλόγως...

Πηγή: www.newscode.gr