ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τέλη Μαρτίου τα ν/σ για ειδικές μορφές τουρισμού

Μέχρι τέλη Μαρτίου τα ν/σ για ειδικές μορφές τουρισμού
Την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού θα επιδιώξει να προωθήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού...

Την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού θα επιδιώξει να προωθήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά νομοθετημάτων που αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει τρόπους απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων, με τη δημιουργία ειδικού τμήματος ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών.

Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων

Προτεραιότητα του υπουργείου, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, είναι η δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και ασφάλειας, που θα συνδυάζει ένα απλοποιημένο και διαφανές πλαίσιο αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων με την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αρμοδιότητα του τμήματος ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών θα είναι η υποδοχή επενδυτικών προτάσεων, που θα πληρούν σειρά κριτηρίων, που θα εξειδικευτούν με τρόπο ώστε οι διαδικασίες να διεξάγονται από έναν φορέα.

Ειδικές μορφές τουρισμού

Όσον αφορά την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, το υπουργείο θα καταθέσει σειρά νομοσχεδίων που θα προωθούν τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό Υγείας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση βουλευτών για τον αθλητικό τουρισμό, ο κ. Νικητιάδης υποστήριξε ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν απλοποιηθεί και το ποσοστό φορολογίας κρίνεται αρκούντως χαμηλό και ελκυστικό (25%).

Για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το Υπουργεί έχει ενεργοποιήσει την ειδική δράση του ΕΣΠΑ με τίτλο "Εναλλακτικός Τουρισμός", προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία εντός του επόμενου διμήνου θα κληθούν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση, επιχειρήσεις που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ και ο μέγιστος στα 400.000 ευρώ. Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια για μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στις περιπτώσεις Σύμπραξης η προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται επίσης σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

πηγή: Newscode.gr