ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά ανάκαμψης η Αργεντινή

Σε τροχιά ανάκαμψης η Αργεντινή
Ανάπτυξη που έφτασε 9,1% για το 2010 στην Αργεντινή ...

Ανάπτυξη που έφτασε 9,1% για το 2010 στην Αργεντινή ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ στο Μπουένος Άιρες, γεγονός που σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Η πρόεδρος της Αργεντινής υπενθύμισε τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που εκτιμούσε τον Αύγουστο ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 8% το 2010.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας, που ωστόσο θεωρείται χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση, δεν έχει δώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2010.

Με την εκτίμηση της Κριστίνα Κίρτσνερ διαφωνούν οικονομολόγοι της χώρας, που θεωρούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εμφάνισε αύξηση κατά 6% ως προς το 2009.

Στην ανάπτυξη αυτή συνέβαλε η πολιτική διόγκωσης των δημοσίων επενδύσεων που εφήρμοσε η κυβέρνηση καθώς και η ανατίμηση πρώτων υλών που παράγει η χώρα.

Επίσης, το Μπουένος Άιρες χρησιμοποίησε τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει στην Κεντρική Τράπεζά του για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει τη διαχρονική τους μείωση.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 25%, με αυξητικές τάσεις, γεγονός που αποδίδεται στην στήριξη της κατανάλωσης και τη μεγάλη δημόσια δαπάνη.

Πηγή: newscode.gr