ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» αξιωματούχου Ε.Ε: Ένα χρόνο παράταση του μνημονίου!

«Βόμβα» αξιωματούχου Ε.Ε: Ένα χρόνο παράταση του μνημονίου!

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Νέο τελεσίγραφο και μάλιστα «ανώνυμο» έρχεται από την τρόικα που στο πλαίσιο των «εκβιασμών» αφήνει να εννοηθεί ότι το υπάρχον μνημόνιο θα πάρει παράταση για ένα ακόμη έτος!

Το σενάριο είναι βεβαίως κάτι παραπάνω από εφιαλτικό, αφού μιλάμε για ένα αποτυχημένο σχέδιο το οποίο όπως όλοι παραδέχονται «δεν βγαίνει».

«Αν ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία τότε είμαστε οριακά» προειδοποίησε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος...

Από την άλλη όμως, είπε πως «υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος τόνισε πως «Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τελειώνοντας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες.

Υπογράμμισε πως αυυτό θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις