ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυσία στο δημοσιονομικό κενό οι συντάξεις!

Θυσία στο δημοσιονομικό κενό οι συντάξεις!

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με μειώσεις 10 - 30% στις κύριες, μειώσεις έως 80% σε επικουρικές και εφάπαξ παροχές, απαιτούν οι δανειστές.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

«Φωτιά» στις συντάξεις βάζουν για άλλη μια φορά οι δανειστές με την απαίτησή τους να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού τους προκειμένου μέσω της μείωση των παροχών να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού της επόμενης τριετίας 2015 - 2017!

Παρά την κυβερνητική (παρα)πληροφόρηση των τελευταίων εβδομάδων σύμφωνα με την οποία το Ασφαλιστικό μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και οι αλλαγές που θα γίνουν τώρα θα είναι διοικητικού και μόνο χαρακτήρα, οι δανειστές έχουν ζητήσει εδώ και ένα μήνα από τον υπουργό Εργασίας τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων, θέτοντας θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων! Οι πιέσεις αυτές έγιναν δραματικές τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τρόϊκα υποδεικνύει την περικοπή όλων των συντάξεων για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού που υπολογίζεται μόνο για το 2015 γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες ημέρες, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν από 10% έως 30%, ενώ με βάση τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία που αποτυπώνουν σοβαρά ελλείμματα η τρόϊκα ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε δραστική περικοπή επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων και εφάπαξ έως και 80%! Αποτέλεσμα, ένστολοι, υπάλληλοι του δημοσίου και μια σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων θα υποστούν μεγάλες απώλειες στις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα που λαμβάνουν και το εφάπαξ.

Τι σημάνει αλλαγή συντελεστών...

Ειδικότερα για τις κύριες συντάξεις, οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν την μη εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου και των προβλέψεων του Νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη πριν αυτός καν εφαρμοστεί (1.1.2015) καθώς προβλέπει ότι η αλλαγή συντελεστών και οι προσαρμογές (δηλαδή οι μειώσεις) στις κύριες συντάξεις θα γίνουν σταδιακά, σε βάθος τριακονταετίας...

Οι δανειστές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ζήτησαν κατά τις δύο τελευταίες τηλεδιασκέψεις, αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης ακόμα και για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί κάποιος πριν από 1-1-2011 και ίσχυαν οι καταστατικές διατάξεις τoυ οικείου ταμείου. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων 10% έως και 30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά! Επίσης ζήτησαν ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - και αποκοπή του από τις συντάξιμες παροχές - και χορήγηση του με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια!

Το γεγονός ότι οι συζητήσεις με την τρόϊκα έχουν οδηγηθεί στον σκληρό πυρήνα περικοπής ακόμα και των κύριων συντάξεων, το είχε προϊδεάσει από την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και το πρώτο Μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα"...

Σχετικές ειδήσεις