ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης

Το αδιέξοδο και την απογοήτευση των Ελλήνων αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Νοέμβριο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tης Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση το 89% των Ελλήνων σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει μόλις το 11% των ερωτηθέντων (μείωση 5 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ 89% απαντούν αρνητικά (αύξηση κατά 5 μονάδες των αρνητικών απαντήσεων). Στην Ε.Ε., 29% (+2%) έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και 65% (-3%) όχι.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, 91% (0%) των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και 8% (-1%) απαντούν θετικά. Επίσης, εμπιστοσύνη στη Βουλή δηλώνουν ότι έχουν 14% (-2%) των Ελλήνων και στις δημόσιες περιφερειακές και τοπικές αρχές 21% (-10%). Εξάλλου, 19% (-1%) των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα και 81% (+1%) δυσαρεστημένοι. Στην Ε.Ε., τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 48%.

Τέλος, το 89% (-6%) των Ελλήνων και το 87% (-1%) των πολιτών στην Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους, ενώ 60% των Ελλήνων και 76% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.

Οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες και ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους. Ο βαθμός απαισιοδοξίας των Ελλήνων παρουσιάζει επιδείνωση, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα, το 75% των Ελλήνων και το 32% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο οι αρνητικές απαντήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και στην Ε.Ε. κατά 1%.

Σχετικά με την απασχόληση, 98% των Ελλήνων (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κακή» ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 73% (-1%). Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή» την επαγγελματική τους κατάσταση σε ποσοστό 53% (+5%), ενώ 25% (-5%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, στην Ε.Ε. υπερτερούν σαφώς με 56% (+0%) οι θετικές απαντήσεις έναντι 26% (+0%) των αρνητικών.

Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 77% (+7%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 10% (-5%) πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην Ε.Ε., 26% (-2%) θεωρούν ότι τα πράγματα οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση και 49% (+2%) σε λάθος.

Επίσης, σε ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, 14% (-3 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρούν ότι θα είναι καλύτερη, ενώ 55% (+6% μονάδες) υποστηρίζουν το αντίθετο.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος, 11% (-1 μονάδα) υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερη και 46% (+8 μονάδες) χειρότερη, ενώ όσον αφορά την απασχόληση το επόμενο έτος, 14% (-2%) προβλέπουν βελτίωση και 57% (+6%) επιδείνωση της κατάστασης.

Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, οι Έλληνες σε ποσοστό 60% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία, ενώ δεύτερη με 46% έρχεται η οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις