ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha bank: Τι θα κρίνει την ανάπτυξη εντός του 2015

Alpha bank: Τι θα κρίνει την ανάπτυξη εντός του 2015

Η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3% και η επιτάχυνση των εξαγωγών κατά 8,4% στο εννεάμηνο 2014, επανέφεραν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από μακρά και βαθιά ύφεση, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές επενδύσεις συνέχισαν να μειώνονται, αναφέρει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυση της.

Σύμφωνα με την Alpha o κύριος παράγοντας που θα προσδιορίσει την ανάπτυξη το 2015 είναι η πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό πρόσθετα στηρίγματα της αναπτυξιακής δυναμικής που ήδη επέτυχε η χώρα στο δεύτερο 6μηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 7,7% σε όρους ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας (ΝEER), από τον Ιούνιο 2014 μέχρι σήμερα. Η προσδοκώμενη περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ το 2015, ιδιαίτερα μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) που εκτιμάται ότι θα υιοθετήσει η ΕΚΤ, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των εξαγωγών, και ιδιαίτερα στην τουριστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν το 11μηνο 2014 κατά 10,8%, αντανακλώντας τη σημαντική άνοδο κατά 22,7% των αφίξεων από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς τους επισκέπτες κρουαζιέρας) ανήλθαν σε €12,8 δισ. έκτων οποίων τα €5,4 δισ. αφορούν εισπράξεις από χώρες της Ζώνης του Ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις