ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα κερδίσει το μπράντεφερ πολιτικής και οικονομίας;

Ποιος θα κερδίσει το μπράντεφερ πολιτικής και οικονομίας;

Ένα ιδιότυπο μπράντεφερ εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Όπως επισημαίνουν αναλυτές επενδυτικών οίκων, οι πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης θορύβησαν τις αγορές. Έτσι, εξαγγελίες όπως η επαναπρόσληψη περίπου 10.000 υπαλλήλων του δημοσίου, η πρόθεση ευρύτερης παρέμβασης στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, διευρύνουν το χάσμα με την τρόικα και μειώνουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις εξελίξεις που έρχονται.

Όπως έχουμε γράψει, συγκρούεται η πολιτική αντίληψη των πραγμάτων με τα οικονομικά κριτήρια για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα: Η συμπαράταξη με τον Ομπάμα, η ευθεία στήριξη στον Πούτιν που αναμένεται να αποδειχθεί αμοιβαία, καθώς και οι συμμαχίες με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και -προσεχώς- η Ισπανία, δημιουργούν ένα σημαντικό κορμό δυνάμεων περί την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα την βοηθήσει στις διεκδικήσεις της.

Αλλά οι αγορές, δεν σκέπτονται έτσι. Θέλουν ηρεμία, σταθερούς κανόνες και απόσταση από την πολιτική. Την ώρα που οικοδομείται μια υπερατλαντική συμμαχία γύρω από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι αγορές βυθίζουν το χρηματιστήριο, κάνουν credit negative την ελληνική οικονομία και εκτινάσσουν τα ελληνικά ομόλογα. Συνεχίζονται για τέταρτη μέρα σήμερα (Πέμπτη, 29/1/15) οι πιέσεις των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα η απόδοση των τριετών ελληνικών ομολόγων ενισχύεται κατά 189 μονάδες βάσης αυτή την ώρα στο 18,3%, ενώ άνοδο 129 μονάδων βάσης καταγράφει η απόδοση του πενταετούς ελληνικού τίτλου στο 14,6%. Σε ανοδική τροχιά κινείται και η απόδοση του δεκαετούς που ξεπερνά το 11% (στο 11,29% τούτη την ώρα).

Πού θα κριθεί το μπράντεφερ πολιτικής κι οικονομίας; Θα κριθεί το Μάρτιο και κυρίως τον Ιούλιο. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, τότε θα έχει «αγοράσει» χρόνο για την υλοποίηση της πολιτικής στρατηγικής της. Αν όμως χρειαστεί ενίσχυση, πρέπει να προβλέψει πώς και με ποιούς όρους θα την πετύχει. Γιατί δεν θέλω καν να σκέπτομαι τι θα συμβεί, εάν δεν την πετύχει...

Σχετικές ειδήσεις