ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν οι θετικές ενδείξεις για συμφωνία- νέο παραλήρημα Σόιμπλε

Πυκνώνουν οι θετικές ενδείξεις για συμφωνία- νέο παραλήρημα Σόιμπλε

«Θα περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε τη κατάσταση. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον (με την Ελλάδα) για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και η επέκταση του προγράμματος θα προσφέρει μια ομπρέλα προστασίας και θα μας δώσει μια επέκταση χρόνου. Πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε» δήλωσε λίγο μετά το τέλος του σημερινού (17/2/15) Ecofin ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε τις ακραίες και προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας δηλώσεις του. Μετά την ολοκλήρωση του Ecofin δήλωσε: «...Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει πρόγραμμα ή όχι, καθώς προς το παρόν αυτό δεν έχει καταστεί σαφές... δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο Γ. Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τον ελληνικό λαό... Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται... Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη... η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει. Το θέμα δεν είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά η ουσία και η αξιοπιστία του...»

Αντίθετα, σε τροχιά συναίνεσης κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν: «Η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα, για όσο καιρό διαρκεί η παράταση του προγράμματος... Όλοι συμφωνούν σε αυτό...έχεις ένα πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το διάστημα που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα... Η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί αποτελεί κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της... Είναι πρόβλημα διατύπωσης, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι τίποτε παρά μια παράταση του προγράμματος», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «αυτό που μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι συμφωνεί επί της αρχής με την παράταση του προγράμματος».

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον, υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία Ελλάδας- δανειστών. Η συμφωνία, υποστηρίζει, θα οριστικοποιηθεί με την Ελλάδα να μπορεί να εφαρμόσει το 30% του προγράμματος αντιλιτότητας. Επίσης λαμβάνει την ευελιξία στην εξισορρόπηση του τρέχοντος προϋπολογισμού της (όχι στο 4% του πλεονάσματος) και επιπλέον λαμβάνει μια παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι να μεταβεί σε νέα συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη σε μια προσπάθεια να χτιστεί μια συμφωνία. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ξανά μπροστά στο ίδιο εμπόδιο: μια συμμαχία της Γερμανίας με τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Σχετικές ειδήσεις