ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Η Γερμανία κερδίζει δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα

Spiegel: Η Γερμανία κερδίζει δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα

Mε ένα προβοκατόρικο άρθρο ο Christian Rickens εξετάζει την πιθανότητα ενός Grexit και καθησυχάζει το (γερμανικό) «κοινό αίσθημα», υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να χάσει τίποτα.

Όπως αναφέρει το άρθρο «η Ελλάδα δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία, Αν τελικά της δοθεί θα πρέπει οι υπουργοί οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών να κάνουν πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα χρεωκοπήσει και θα μεταβληθεί σε μία μικρή και απρόβλεπτη Αργεντινή στο άκρο της Ευρώπης (...) η άλλη εναλλακτική, αυτή της συμφωνίας φαίνεται πολύ θελκτική. Η Ευρωζώνη θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα βοήθειας και μια αληθινή ευκαιρία στη νέα ηγεσία της Ελλάδας. Δε θα υπάρχει τρόικα αλλά δεν θα υπάρχει και νέο δάνειο. Τα χρέη της Ελλάδας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δοθούν πίσω όταν η χώρα δυναμώσει. Ποιες είναι οι πιθανότητες να στραβώσει το πράγμα; Είναι πολύ υψηλές. Οπότε πάλι γυρνάμε στο σενάριο της Αργεντινής με μόνη διαφορά ότι η Γερμανία δε θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για το ΣΥΡΙΖΑ για την αποτυχία της πολιτικής του».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να γίνει η Ελλάδα μια πιο δίκαιη χώρα είναι μόνο 10%, αλλά αξίζει κανείς να το ρισκάρει. Στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί δεν θα έχουμε πλέον τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών και ίσως μετά το 2020 να μπορεί πλέον να ξεπληρώσει τα χρέη της στη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις