ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ημερομηνίες ορόσημο για τις πληρωμές της Αθήνας

Οι ημερομηνίες ορόσημο για τις πληρωμές της Αθήνας

Το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες –αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Πάνω από 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε επτά ημέρες

Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τρόπους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, καθώς, όπως φαίνεται στις 24 Απριλίου το Eurogroup δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στις προτάσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το κράτος.

Οπως σημειώνεται στο δημοασίευμα. το σχετικό νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί αύριο ή μεθαύριο, ενώ το ποσό που θα μπορούσε να μεταφερθεί από τους φορείς στην ΤτΕ υπολογίζεται σε περίπου 2,5 - 3 δισ. ευρώ και θεωρείται επαρκές για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου.

Οι υποχρεώσεις, πάντως, θα είναι ανελαστικές: στις 24 Απριλίου ξεκινάει η τμηματική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Από τις 27 του μήνα έως και τις 29 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών πιστώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις. Τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα γίνεται και η εξόφληση των μισθών στο Δημόσιο. Ετσι, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εκταμιευθεί από τα κρατικά ταμεία μεταξύ 24 και 30 Απριλίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή 1η Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δόση ύψους 183 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των υπό εξυπηρέτηση υποχρεώσεων κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες.

Στις 6η Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει έντοκα γραμμάτια για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ στις 8 του μήνα. Τα γραμμάτια που λήγουν είχαν εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2014 και είναι τα τελευταία στα οποία υπάρχουν ακόμη ξένοι επενδυτές.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων έως τις 11 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, η ημερομηνία-ορόσημο φαίνεται πως θα είναι η 12η Μαΐου, που η χώρα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις