ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Γιατί γελάει ο Βαρουφάκης;

Bloomberg: Γιατί γελάει ο Βαρουφάκης;

Για bank run κάνει λόγο το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι καταθέσεις φεύγουν από την Ελλάδα για άλλες χώρες όπως η Γερμανία, ενώ στη λεζάντα της φωτογραφίας του Έλληνα ΥΠΟΙΚ που συνοδεύει το ρεπορτάζ αναφέρεται: «Γιατί γελάει ο Βαρουφάκης»;

Ελλάδα και δανειστές, καλό θα ήταν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εξετάσουν τα «συντρίμμια», καθώς ανοίγει σήμερα ακόμα μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων. Πάντως, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, Mark Whitehouse, στο Bloomberg View, τα στοιχεία της ΤτΕ για τις εκροές καταθέσεων δείχνουν ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες κατάφεραν να αποδομήσουν την εμπιστοσύνη που έχτιζαν επί πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία καταγράφει το κάθε ευρώ που φεύγει από μια χώρα ως διακύβευμα, οι εκροές κεφαλαίων έχουν "χτυπήσει" επίπεδα χωρίς κανένα προηγούμενο: Μόνο το τελευταίο εξάμηνο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, περίπου 62 δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» από την Ελλάδα. Το ιλιγγιώδες ποσό αντιστοιχεί στο 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ.

Ο Whitehouse συνεχίζει γράφοντας: «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει η φυγή (κεφαλαίων). Ακόμα κι αν η Ελλάδα και οι δανειστές της ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο, θα πρέπει σίγουρα να αρχίσουν συζητήσεις για ένα πιο μακρόπνοο πρόγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους, που εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο, στο 175% του ΑΕΠ.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις