ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Πρόσβαση στο... ρευστό της ΕΚΤ μόνο με συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Πρόσβαση στο... ρευστό της ΕΚΤ μόνο με συμφωνία

Μόνο μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup, αναμένεται να ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλά, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας από τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της».

«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, συμπληρώνοντας: «Όμως δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».

Συνεχίζοντας ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο RTL Nieuws, υπογράμμισε ότι: «Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει από την κρίση», ενώ ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια «καλή είδηση. Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα».

«Τους τελευταίους δύο μήνες», υποστήριξε ακολούθως ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, «έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω», εκφράζοντας επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις