ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ»

«Θα ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ»

Πάνω από δύο δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τις ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ, όπως εκτιμά ο διοικητής του οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα (13/5/2015) εντάχθηκαν στη ρύθμιση περισσότεροι από εβδομήντα χιλιάδες οφειλέτες.

Στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ, ο κ. Πετρόπουλος έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ, ενώ – όπως είπε – δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να εκταμιευτούν 11 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και επαγγελματοβιοτεχνών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Όταν μιλάμε για κοινωνική ασφάλιση μιλάμε για αλληλεγγύη όλων για όλους. Ο οργανισμός ενισχύεται, το μέγα πλήθος των οφειλετών προσέρχεται και κάνει ρυθμίσεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος στο περιθώριο της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας «ότι το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή για τον ΟΑΕΕ είναι να ανακουφιστούν άμεσα οι ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες».

Εκπρόσωποι φορέων του επαγγελματιοβιοτεχνικού κλάδου, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, στην πλειοψηφία τους, χαρακτήρισαν τη ρύθμιση οφειλών ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αλλά, υπογράμμισαν ότι δεν λύνει τα «εκρηκτικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Πετρόπουλο, του υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 375.000 και πλέον οφειλέτες, ενώ – όπως είπε – το λεγόμενο «άνοιγμα» στα ταμεία του οργανισμού θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ σύντομα.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ, κεφαλαιοποίηση των οφειλών (να συγκεντρωθούν δηλαδή τα χρέη κάθε ενός και να μετατεθούν στο μέλλον), προκειμένου – όπως τόνισε – να έχουν πρόσβαση, όσοι χρωστούν στο ασφαλιστικό ταμείο και αδυνατούν να πληρώσουν, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, ζήτησαν την παροχή δυνατότητας να επιλέγουν την κατηγορία ασφάλισης, αύξηση του ορίου, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ, για όσους χρωστούν και αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, κ.α.

Πριν από τη εκδήλωση, ομάδα διαδηλωτών, που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου του ΒΕΘ, άνοιξαν ένα πανό και φώναζαν συνθήματα. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, εισέβαλαν και στην αίθουσα του επιμελητηρίου, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Κατήγγειλαν το διοικητή του ΟΑΕΕ, για τη μεταφορά των αποθεματικών του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ –μεταξύ άλλων– ζητούν: πάγωμα των χρεών και διαγραφή του ποσού, που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που δεν παρασχέθηκε στη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, μείωση εισφορών, χωρίς μείωση συντάξεων, άμεση ενίσχυση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κ.α.

Σχετικές ειδήσεις