ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει παραμονές Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Κρούγκμαν: Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει παραμονές Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος PaulKrugman, με άρθρο του στους NewYorkTimes, παρομοιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Krugman, μερικοί από τους κύριους παίκτες θέλουν απεγνωσμένα να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που άλλοι θα καλωσόριζαν την προοπτική μιας κατάρρευσης.

Στο άρθρο του ο Krugman αναρωτιέται αν υπάρχει ακόμα κάποια διέξοδος για να απαντήσει στη συνέχεια μόνος του ότι «πρέπει να υπάρχει». Όπως ο ίδιος, αλλά και άλλοι, έχουν τονίσει επανειλημμένα, τα μαθηματικά είναι σαφέστατα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, και η πασιφανής λύση είναι να έχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι να φύγει από το ευρώ.

Ο διεθνής οικονομολόγος συνεχίζει, λέγοντας πως το νέο πρόβλημα που έχει δημιουργήθεί είναι η ίδια η αντιπαράθεση, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών: Μια αβεβαιότητα, που έχει οδηγήσει την Ελλάδα εκ νέου στην ύφεση και έχει εξαφανίσει το πρωτόγεννες πλεόνασμα.

Ο κ. Krugman θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη μιας συμφωνίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές. «Οι Έλληνες θεωρούν ότι τους συμπεριφέρονται σαν κατακτημένη επαρχία», την ώρα που οι θεσμοί δεν εμπιστεύονται τον «άπειρο» ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ακούω ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία», γράφει ο οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι σε θέματα όπως το ΦΠΑ και οι συντάξεις, ώστε η Μέρκελ και οι εταίροι να δουν ότι η Ελλάδα κάνει κάτι.

Πάντως ο οικονομολόγος θεωρεί, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα πρέπει όλες οι πλευρές «να χαμηλώσουν τον πήχη».

Τέλος, ο οικονομολόγος κλείνοντας το άρθρο του αναφέρει: «Έχουν μείνει μόνο λίγες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμοι».

Σχετικές ειδήσεις