ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότεροι φόροι για μπλοκάκια, αγρότες - Αλλαγές στα τεκμήρια

Λιγότεροι φόροι για μπλοκάκια, αγρότες - Αλλαγές στα τεκμήρια

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε ναδιορθωθεί μέρος των αδικιών των φορολογικών νόμων που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια δρομολογεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών,Νάντια Βαλαβάνη με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήθος διαμαρτυριών από αγρότες, εργαζόμενους με «μπλοκάκι» καθώς και από εκείνους που φαίνεται να έχουν εισπράξει το 2014 τόκους καταθέσεων λίγων λεπτών του ευρώ και ενώ δεν έχουν άλλα εισοδήματα αλλά διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο ή ένα σπίτι πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και και καλούνται να πληρώσουν φόρους 3.000 και 4.000 ευρώ.

Μάλιστα οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οφείλονται σύμφωνα με γνώστες του θέματος στο γεγονός ότι οι πολίτες φοβούνται να αποστείλουν τη φορολογική δήλωση γιατί δεν μπορούν να προβλέψουν τι φόρο θα πληρώσουν λόγω των τεκμηρίων ή άλλων επιβαρύνσεων.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει το Βήμα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους που ενώ έχουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ. από τόκους καταθέσεων) καλούνται να πληρώσουν φόρους λόγω τεκμηρίων, ενώ θα εξαιρούνται του φόρου δωρεών οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic που καλούνταν να πληρώσουν φόρο δωρεάς 40% όσοι αποφάσιζαν να τους βοηθήσουν οικονομικά.

Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε μείωση του φόρου δωρεών σε χρήμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με:

- Συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού).

- Συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία

- Συντελεστή 40%, προκειμέ­νου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.

«Το θέμα των δωρεών είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι’ αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;», είπε η Νάντια Βαλαβάνη

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της έκπτωσης φόρου 2% για τους φορολογούμενους που πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Αυτό όμως αν γίνει θα ισχύει από το 2ο εξάμηνο του 2015 γεγονός που σημαίνει ότι θα «πιάσει» τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Οι διορθώσεις που θα γίνουν τώρα στο φορολογικό νόμο θα αφορούν τόσο τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί όσο και εκείνες που θα υποβληθούν έως το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει εκκαθάριση είναι πολύ πιθανόν είτε να γίνει νέα αυτόματη εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή να χρειαστεί να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά νέες τροποποιητικές δηλώσεις εντός της ισχύουσας προθεσμίας ή εντός της νέας καταληκτικής ημερομηνίας που θα ανακοινωθεί εφόσον αποφασιστεί παράταση.

Τα λάθη και οι αδικίες

- Αδικίες τεκμηρίων: Λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα. Μελετάται να εφαρμοστεί και πάλι η διάταξη που ίσχυε έως πέρυσι βάσει της οποίας φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή τεκμαρτός 9.500 ευρώ. Παράλληλα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα ανεξάρτητα αν έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχεία (π.χ. ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία)

- Μισθωτοί που έχουν έσοδα και από «μπλοκάκι»: Με βάση τα ισχύοντα, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φορο-έκπτωση 2.100 ευρώ. Με την αλλαγή που θα ψηφιστεί θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέγουν αν θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους αθροιστικά.

- Αγρότες: Με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3% και το γινόμενο φορολογείται με 11% από το 1ο ευρώ.

- Δωρεές σε συγγενείς θυμάτων του Norman Atlantic: Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όποιος προχωρήσει σε δωρεά χρημάτων προς μέλη των οικογενειών που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στο τραγικό δυστύχημα του Norman Atlantic τα ποσά αυτά θα παραμείνουν αφορολόγητα. Η διάταξη αυτή θα έχει ισχύ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Σχετικές ειδήσεις