ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία στο «μίνι ασφαλιστικό»

Ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία στο «μίνι ασφαλιστικό»

Ρυθμίσεις που στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες για τα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές και η παρουσία, εισαγωγή και συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου δείχνει ότι είναι αποφασισμένη βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις να τις υλοποιήσει.

Τα θέματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο αφορούν όχι μόνο προεκλογικές δεσμεύσεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά λύνουν προβλήματα κοινωνικών αδικιών και καταργούν μνημονιακές ρυθμίσεις που δημιούργησαν ακραίες καταστάσεις σε φτωχά και ανήμπορα στρώματα.

Ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις γι' αυτά τα ζητήματα, αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Όπως σημείωσε «για να είμαι δίκαιος, δεν είναι μόνο ζητήματα τα οποία ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές και από άλλα πολιτικά κόμματα έχουν θέσει κατ' επανάληψη αυτά τα ζητήματα.

Γι' αυτό ήθελα να πιστεύω ότι πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής».

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα εξασφαλίσουν «ποιοτικότερες συνθήκες ζωής για αυτήν την ευπαθή ομάδα των πολιτών, η οποία χτυπήθηκε αλύπητα από τις βάρβαρες εισπρακτικού χαρακτήρα λογικές των μνημονίων, ενώ ακόμα υφίστανται διακρίσεις και αδικίες και χρόνια πολλά πριν από τα μνημόνια».

Όπως είπε, «υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα σε αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν αδικίες της προηγούμενης περιόδου και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τα ΚΕ.Π.Α».


Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η κυρία Χαραλαμπίδου, «προβλέπεται ότι οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι περνούσαν από τη διαδικασία των διαδοχικών γνωματεύσεων από διαφορετικούς οργανισμούς πολλές φορές.

Το καθεστώς αυτό επιπλέον, πέρα από αυτό, δημιούργησε σύγχυση και πολλά προβλήματα στην περίπτωση που υπήρχαν, και υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, διαφορετικά κριτήρια για την διαπίστωση της αναπηρίας, ανάλογα με τις αρμόδιες επιτροπές της κάθε υπηρεσίας.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα της γραφειοκρατίας που ρυθμίζονται, υπάρχει και εντοπίζεται στο νομοσχέδιο και προβλέπεται, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας, κάτι το οποίο και στην προηγούμενη σύνοδο της Βουλής, στην προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης, είχε εντοπιστεί από όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική ομάδα που ανήκαν, έτσι ώστε αυτός ο εκσυγχρονισμός να ανταποκρίνεται στα σημερινά επιστημονικά δεδομένα».

Εξάλλου, με το σχέδιο νόμου οι πολίτες που θα προσφεύγουν στα ΚΕ.Π.Α, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του παράβολου των 46 και κάτι ευρώ για την χρήση των υπηρεσιών του ΚΕΠΑ, ενώ επαναφέρεται και η καταβολή του επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους, καθυστερεί η απόφαση ανανέωσης της γνωμάτευσης αναπηρίας, έτσι ώστε να παρατείνεται το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας μέχρι τη νέα γνωμάτευση.

Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων κινούνται, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θωρακίζουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στις μεθόδους που χρησιμοποιούν κυρίως - και χρησιμοποίησαν στο παρελθόν - μεγαλόοφειλέτες έτσι ώστε να μη καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κυρία Χαραλαμπίδου το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξορθολογισμό των κριτηρίων για την χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και κατηγόρησε όσους ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο το 2012 γιατί άφησαν υπερήλικες χωρίς ασφάλιση (κυρίως παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και από την Ουκρανία.

Θετικά μίλησε για αρκετά σημεία του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Αντώνης Γρέγος. Ειδικότερα, όπως σημείωσε «θα συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα του νομοσχεδίου που αφορούν τα ΚΕΠΑ, γιατί έχουμε δει πάρα πολλά ευτράπελα να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια» (όπως είπε, άνθρωποι με κομμένο χέρι ή με κομμένο πόδι να πηγαίνουν σε επιτροπές και να τους λένε ελάτε ξανά μετά από δύο χρόνια).

Επίσης συμφώνησε για την κατάργηση του παραβόλου και για τα επιδόματα και τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο πλευρό των ΑΜΕΑ και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων τους. Όντας θύματα μνημονιακών και μεταμνημονιακών πολιτικών, βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση από όλους εμάς».

Από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας κάνοντας αναφορά στον τίτλο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «πολύ φοβάμαι, ότι είναι ακόμη ένα νομοσχέδιο ολίγον ψευδεπίγραφο και γενικός με πολύ μεγάλα λόγια, όπως και άλλα πριν. Σας θυμίζω ότι αυτό που άνοιξε αυτό το κεφάλαιο, ήταν το περίφημο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστικά κρίση, όπου τα πρώτα τέσσερα άρθρα αφορούσαν τους φτωχούς και την ενίσχυσή τους και για τα υπόλοιπα κεφάλαια σας συνεχάρη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, εάν θυμάμαι καλά, για κάποια από τις επόμενες διατάξεις των ίδιων νομοσχεδίων που ήταν οικονομικές, διακανονισμοί και τα λοιπά».

Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση των ΑμεΑ, ο κ. Μπαργιώτας επισήμανε ότι «σημαίνει επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας, όλης της διαδικασίας» (αίτηση κατάταξης της αξιολόγησης, συγκέντρωση των ιατρικών βεβαιώσεων) και σημείωσε ότι «κανένας νόμος δεν κάνει καμία αναφορά και για την αραίωση των επισκέψεων στο ΚΕ.Π.Α. των ενδιαφερομένων, εχόντων και μη εχόντων πρόβλημα», κάτι, που όπως είπε, «φρακάρει» κατά μεγάλο μέρος τα κέντρα. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία.

Εξάλλου ο βουλευτής του Ποταμιού εμφανίστηκε θετικός για το θέμα των υπερηλίκων, από τους οποίους, όπως είπε, αδίκως και πολύ κακώς κόπηκαν οι συντάξεις από τους προηγούμενους», αλλά συμπλήρωσε ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «παίρνετε ορισμένα άμεσα μέτρα (διευθέτηση της λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α, τρόπος συγκρότησης της ειδικής επιστημονικής επιτροπής κλπ) που είναι σταγόνα στον ωκεανό, κατά τη γνώμη μας, χωρίς να δίνετε ούτε δεκάρα από τα πενιχρά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόνοια».

Και συμπλήρωσε: «στην ουσία, με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, δεν έρχεστε να λύσετε προβλήματα, το μόνο που κάνετε είναι να αντιμετωπίζετε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Η κατεύθυνση των περικοπών συνεχίζεται και μοντάρετε καλύτερα το μηχανισμό, ώστε αυτός να είναι πιο αποτελεσματικός, για να κάνει τις περικοπές ακόμα πιο γρήγορα».

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ θετικό, αφού επιλύει αρκετές ασφαλιστικές αδικίες που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι οποίες οδήγησαν μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας σε οικονομική ασφυξία και μεγάλη ταλαιπωρία, ειδικά όσον αφορά το θέμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο αυτό όχι απ' την πλευρά του ότι αποτελεί ουσιαστικά στα πλαίσια της προεκλογικής ατζέντας του Σεπτέμβρη (σ.σ. προέβλεψε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο) αλλά ως ένα νομοσχέδιο που λύνει θέματα και έτσι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε.

Γι' αυτό θα συμφωνήσουμε με τις περισσότερες από τις διατάξεις και βεβαίως, επί της αρχής, γιατί και λύνουν θέματα και πολλές από τις διατάξεις αυτές αποτελούν επεξεργασίες δικές μας ή προτάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, που είχαμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα μαζί με άλλες.

'Αλλες καταφέραμε να τις περάσουμε, ορισμένες δεν καταφέραμε και περιλαμβάνονται σ' αυτό το νομοσχέδιο».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις