ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πραξικόπημα» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε βάρος της Ελλάδας

«Πραξικόπημα» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε βάρος της Ελλάδας

Τους λόγους που κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών και οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των δανειστών για τη στάση τους στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που πρότειναν ήταν Μνημόνιο και τίποτε άλλο. «Δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η πρόταση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Σαπέν, για κοινό τόπο και ελπίδα», αποκάλυψε.

«Δεν ήταν βιώσιμη η πρόταση που μας πρότειναν. Δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή κι αυτό θα ήταν ρήξη από μόνη της», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και τόνισε πως την απόφαση για νέα υφεσιακά μέτρα θα έπρεπε να την πάρει μόνο ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι ανακοινώθηκε από τον Ντάισελμπλουμ η δεύτερη συνεδρία χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας.

«Δεν υπεγράφη από εμάς το κείμενο που αυτή τη στιγμή υπογράφεται. Ρώτησα αν ο Ντάισελμπλουμ είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε δήλωση χωρίς εμάς. Η απάντηση ήταν ότι μπορεί, γιατι μου είπαν ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως θεσμοθετημένο όργανο».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εφαρμόσει κάτι που δεν πιστεύουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού. Εάν ο ελληνικός λαός ήθελε να υπογράψουμε τη συμφωνία, θα το κάναμε ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ανασχηματισμό της κυβέρνησης».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε το Eurogroup και για έλλειψη αξιοπιστίας. «Ετέθη σε εφαρμογή το πιο σκληρό πρόγραμμα σε καιρό ειρήνης, που απέτυχε. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δουλέψουν την αξιοπιστία τους», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα προτείνει, τα χρήματα που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν (1,9 δισ. ευρώ) από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014, να δοθούν κατευθείαν στο ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. «Το ερώτημα είναι σαφές. Αυτό που κάνουμε ως δημοκρατική χώρα, ρωτάμε τον ελληνικό λαό "ναι" ή "όχι". Όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρώ, ερμηνεύει λανθασμένα το ερώτημα. Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Οποιοδήποτε τέτοιο ερώτημα για έξοδο ή μη από το ευρώ, θα παραβίαζε τις Συνθήκες».

Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση με τους εταίρους τις επόμενες ημέρες, ώστε την Κυριακή 5 Ιουλίου, η κυβέρνηση να προτείνει «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Σχετικές ειδήσεις