ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιαστές μέχρι τέλους: Απειλές από EFSF και σενάρια τρομοκρατίας για «κούρεμα» καταθέσεων

Εκβιαστές μέχρι τέλους: Απειλές από EFSF και σενάρια τρομοκρατίας για «κούρεμα» καταθέσεων

Απόφαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF, ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, κοινοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί – Την ίδια ώρα, με σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό τα «παπαγαλάκια» των δανειστών που θέλουν την Ελλάδα υποταγμένη στα συμφέροντά τους - Διαψεύδουν ΥΠΟΙΚ και Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μηχανισμού, τα δάνεια στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως προειδοποιεί ο EFSF «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής», προσθέτοντας ότι «θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά», καταλήγει η ανακοίνωση του μηχανισμού.

Οι εταίροι ωστόσο δεν σταματούν εκεί και σε μια ύστατη προσπάθεια να «καθοδηγήσουν» ανερυθρίαστα και εκβιαστικά την απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος φωνάζει βροντερά «όχι» στην υποταγή και στα μέτρα αφαίμαξής τους, διαρρέουν σενάρια περί κουρέματος των καταθέσεων.

Σύμφωνα έτσι με τους Financial Times, «το κεφαλαίο εγγύησης καταθέσεων φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει την κατάρρευση μιας τράπεζας». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ!

Το δημοσίευμα, μάλιστα, επικαλείται και το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ…

Όπως τονίζεται, δε χαρακτηριστικά, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι FT επιστράτευσαν μάλιστα μέχρι και ανώνυμο (φυσικά) Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της!

Η απόλυτη επιτομή δηλαδή της κινδυνολογίας, της τρομολαγνείας, αλλά και του εκφοβισμού!

Με ελάχιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να έχουν απομείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροής κεφαλαίων, αναλυτές επισημαίνουν, τέλος, ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ»…

Όλοι τους ωστόσο αγνοούν ότι οι Έλληνες, αυτή τη φορά, θα κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες που οργιάζουν και παρά το... σκούξιμό τους, θα φωνάξουν ένα ιστορικό όχι, καταδικάζοντας σε βαριά ήττα τους εκβιαστές, από τη στιγμή που κρατούν - για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες - την τύχη στα χέρια τους και μάλιστα σε έναν τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Όπως άλλωστε κατέστησε σαφές η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, «οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες», ενώ οι εποπτικές αρχές φροντίζουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

«Τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT.

Λίγο αργότερα, σχετική ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται:

«Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή “είδηση”».

Σχετικές ειδήσεις