ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν για μήνες

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν για μήνες

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Όπως επισημαίνουν στο Reuters, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τα capital controls για μήνες, μέχρις ότου έρθει «φρέσκο χρήμα» από την Ευρώπη, και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όσο περισσότερο αργήσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τόσο πιο κρίσιμη θα γίνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων μετρητών στα 420 ευρώ «πνίγει» την οικονομία, αλλά και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

«Οι τράπεζες βρίσκονται στην 'βαθιά κατάψυξη' αλλά η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη», σχολίασε αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για σταθερή αύξηση των δανείων που δεν αποπληρώνονται.

Αυτή η 'κατάψυξη' θεωρείται απίθανο να λήξει σύντομα, παρά το ότι τα capital controls μπορεί να χαλαρώσουν κάπως.

«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, αν είναι έτοιμο ένα αρχικό ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών», είπε στο Reuters έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι γύρω στα 10 δις. ευρώ.

Reuters: Κλειστό και τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αύριο, Δευτέρα (27/07), σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κορυφαίες ελληνικές πηγές.

Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου του ΧΑ που τονίζει μεταξύ άλλων ότι «είναι βέβαιο πως δεν θα ανοίξουμε τη Δευτέρα. Κάνουμε προσπάθειες ώστε το Χρηματιστήριο να ανοίξει την Τρίτη».

Όπως είναι γνωστό, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό από τις 29 του περασμένου Ιουνίου. Παρότι, δε, την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο για την έναρξη των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών αύριο, Δευτέρα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters και δεύτερος αξιωματούχος του ΧΑ.

Σχετικές ειδήσεις