ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα φέτος

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα φέτος

Οριακές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ώστε το σύστημα του ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και για φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όλο το ποσό θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δόσεις θα είναι πέντε.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι όλες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, και πρωτίστως η εκκαθάριση του φόρου και η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίσει να καταβάλλεται η πρώτη μηνιαία δόση τον Οκτώβριο και η τελευταία, πέμπτη, τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στις κινήσεις που πέφτουν στο τραπέζι αναφορικά με τις «βελτιώσεις» στο φόρο, ώστε να καταστεί εφικτός και ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, είναι οι εξής:

- Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα πρώτα 40 ή 50 τ.μ. για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία η οποία, επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό).

- Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κατώτερα κλιμάκια (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που σήμερα είναι 2,3 έως 3 ευρώ ανά μέτρο) και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.750 ευρώ).

- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σχετικές ειδήσεις