ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τειρεσίας... εξωτερικού: Με ένα ΑΦΜ θα παρακολουθούνται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Τειρεσίας... εξωτερικού: Με ένα ΑΦΜ θα παρακολουθούνται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Βάση δεδομένων με στόχο την πλήρη παρακολούθηση των κινήσεων λογαριασμών κι εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό δημιουργεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τειρεσίας ΑΕ και τις τράπεζες.

Κάτω από τον καταιγισμό πληροφοριών που αφορούσαν παράνομη εξαγωγή χρημάτων που κατά κύριο λόγο ήταν προϊόν αδήλωτων δραστηριοτήτων και με στοχοπροσήλωση στην πάταξη της διαφθοράς (σ.σ. η οποία εξελίσσεται σε πολιτικό πρόταγμα της κυβέρνησης μετά τη μνημονιακή στροφή) το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τις τράπεζες προωθούν εντός των επόμενων ημερών τον ασφυκτικό έλεγχο της ροής χρημάτων από και προς το εξωτερικό. Πρόκειται όμως για ενέργεια με συνέπειες ως προς την παραμονή ή όχι των ήδη ταλαιπωρημένων από τα capital controls επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι με ένα ΑΦΜ η Τειρεσίας ΑΕ να έχει σε real time τη δυνατότητα αποτύπωσης όλων των συναλλαγών και αποστολών εμβασμάτων στο εξωτερικό άρα να υπάρχει πλήρης κατόπτευση της κίνησης και ροής χρήματος. Κάτι που ως γνωστό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Αυτή η ταυτοποίηση θα διευκολύνει εκτός των άλλων τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρούν σε τσεκαρίσματα και να καταστεί ευκολότερη η διερεύνηση περιπτώσεων παράνομης εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της οποίας η επεξεργασία και προετοιμασία βρίσκεται σε ώριμο πλέον στάδιο θα επικεντρωθεί αρχικά σε επιχειρήσεις και κατόπιν θα περάσει και στα φυσικά πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαννης Δραγασάκης σε συντονισμό με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν δώσει το πράσινο φως ώστε η δράση να προωθηθεί με τρόπο άμεσο ενώ εμπλοκή θα υπάρξει εκτός από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία εσχάτως δυναμώνει το ρόλο της με το πέρασμα σε αυτήν του ΣΔΟΕ.

Πηγή: newmoney.gr