ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβάλλουν φόρους με «νομικίστικα» τερτίπια

Επιβάλλουν φόρους με «νομικίστικα» τερτίπια

Οι ιδιώτες δεν πληρώνουν το δημόσιο και το δημόσιο δεν πληρώνει τους ιδιώτες!Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με το κράτος - μπαταξή που ζητάει από τους πολίτες να βρουν χρήματα που δεν έχουν, ενώ το ίδιο το κράτος έχει ήδη κηρύξειστάση πληρωμώνπρος όλους.

Ζητούν χρήματα που δεν υπάρχουν - Με ακαταλαβίστικους νόμους επιβάλλουν παράλογη φοροκαταιγίδα χτυπώντας τα συνήθη υποζύγια

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ποια νομικά τερτίπια σκαρφίζεται το επίσημο ελληνικό κράτος σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές προκειμένου να επιβάλει στους πολίτες την άδικη φοροεπιδρομή προς τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του λαού αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και το φόρο εισοδήματος, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης με ένα ακαταλαβίστικο σκεπτικό που επιδέχεται όποια ερμηνεία θέλει κανείς να του αποδώσει.

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, ο φόρος «δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ' αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να καταλάβει τι θέλουν να πουν οι... ποιητές και οι εγκέφαλοι του κράτους, παρά το γεγονός ότι το 60% των πολιτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ελάχιστες δόσεις της εφορίας.

Σχεδόν έξι στους δέκα έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία και ένας στους πέντε αναγκάζεται να φοροδιαφεύγει. Την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει τη λίστα των φόρων, η αγορά κρατάει «ομπρέλα» για να αποφύγει τη φοροκαταιγίδα.

Και το 2014 επικρατούσε ανάλογη εικόνα. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) το 59% των πολιτών που ρωτήθηκαν είχαν προβλέψει με σαφήνεια πως δεν θα ήταν να πληρώσουν τους φόρους τους, σε αντίθεση με το 31% που δήλωνε αισιόδοξο πως θα τα καταφέρει και το 10% να δηλώνει πως δε μπορεί να κάνει καμία εκτίμηση, ίσως διότι… «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Τα χρέη των ιδιωτών στο δημόσιο

Συνολικά τα χρέη προς την εφορία έχουν φτάσει τα 79,1 δις., ευρώ. Σε ότι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές άγγιξαν τα 6.923 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση κατά 645 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Τα χρέη του δημοσίου στους ιδιώτες

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν από τα 4.955 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, στα 5.105 δισεκατομμύρια τον Αυγουστο. Επιπλέον, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 809 εκατ. ευρώ τον Αυγουστο από τα 781 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Σχετικές ειδήσεις