ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι Βουλή, τι σπατάλη; Το ίδιο πράγμα είναι!

Τι Βουλή, τι σπατάλη; Το ίδιο πράγμα είναι!

«Φουσκώμενος» εμφανίζεται για ακόμα μία χρονιά ο προϋπολογισμός της Βουλής, αφού κάποιες ειδικές αμοιβές και ανελαστικές δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτήματα. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τα ποσά είναι πολύ υψηλά και η σπάταλη «πάει σύννεφο».

«ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑ» Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 – ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Κι ενώ τα ποσά έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 3,8 εκατ. ευρώ (136.016.000 ευρώ για το 2016), γεγονός που οφείλεται στη δραστική περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και στη μείωση της αμοιβής για υπαλλήλους και μετακλητούς, στον προϋπολογισμό του Σώματος για το 2016 παραμένουν ορισμένοι «κωδικοί-φαντάσματα», με ιδιαίτερα αυξημένα ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κωδικού ΚΑ 0899 «Λοιπές δαπάνες και ειδικές αμοιβές», ο οποίος εμφανίζεται αυξημένος κατά 342.000 ευρώ.

Σε αυτόν τον κωδικό υπάγονται τα έξοδα που αφορούν το Κανάλι της Βουλής και ειδικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με νέες παραγωγές, υποτιτλισμό ντοκιμαντέρ και μεταγλωτίσσεις.

Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι η βουλευτικής αποζημίωση έχει μειωθεί κατά 10%, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες για κάθε βουλευτή ανέρχονται περίπου σε 7.754 ευρώ (93.048 ευρώ).

Αεροπορικά εισιτήρια, παπούτσια, υφάσματα και κλιματιστικά

Η Βουλή καταβάλλει σε ετήσια βάση δαπάνες για κάθε γούστο, από έπιπλα, υφάσματα, φάρμακα και επιδέσμους, κλιματιστικά, φωτοτυπικά μηχανήματα ακόμη και... παπούτσια.

Βάσει προϋπολογισμού, έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι υπόδυσης για τους φρουρούς του Κοινοβουλίου, το οποίο μαζί με το κονδύλι ιματισμού, υφασμάτων και συναφών υλικών φτάνει τα 40.000 ευρώ.

Άλλα 65.000 περίπου δαπανώνται σε έπιπλα και άλλα 169.000 σε κλιματιστικά, ενώ ιδιαίτερα «φουσκωμένο» στα 1,1 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι που αφορά στις πληρωμές φυσικών προσώπων, το οποίο αφορά και τους ορκωτούς λογιστές που θα κληθούν να ελέγξουν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Επίσης, 1,4 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και 46.000 ευρώ σε φωτοτυπικά μηχανήματα. Άλλα 1,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται για αεροπορικά εισιτήρια.

Κι όσο για την καθαριότητα; Αυτή κι αν θα την πληρώσει χρυσή ο Έλληνας φορολογούμενος, αφού το κονδύλι για τα είδη καθαρισμού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2016 ανέρχεται σε 95.000 ευρώ.

Ακριβά μου μισθώματα...

Σε ό,τι αφορά τις ανελαστικές δαπάνες της Βουλής και εδώ τα πράγματα προκαλούν «ίλιγγο» αλλά και απορία: 3,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το 2016 ως δαπάνες για μισθώματα.

Παράλληλα, η Βουλή θα πληρώσει 1,3 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και 500.000 ευρώ για συνεργεία καθαριότητας.

Στις ανελαστικές δαπάνες μπαίνουν και τα έξοδα για «δημόσιες σχέσεις», με το ποσό κι εδώ να χαρακτηρίζεται -το λιγότερο- προκλητικό: 380.000 ευρώ.

E-mail; Τι είναι αυτό;

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περικόψει δαπάνες, ακόμη κι όταν πρόκειται για τη γραφική ύλη, η Βουλή φαίνεται να λησμονεί το γεγονός ότι απαιτείται οικονομία και στο χαρτί.

Ζούμε στον αιώνα της τεχνολογίας και του Διαδικτύου. Το ξέρουμε και το ζούμε όλοι μας. Όλοι; Μάλλον όχι... Γιατί στη Βουλή το κονδύλι που προβλέπεται για έξοδα σε γραφική ύλη τιμάται στα 230.000 ευρώ. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα: τους έχει πει κανείς ότι υπάρχει και η ηλεκτρονική αλληλογραφία για τη διεκπεραίωση εργασιών;

Οι αριθμοί αυτοί ζαλίζουν. Τη στιγμή που μια ολόκληρη χώρα καλείται να κάνει δραματικές θυσίες και αιματηρότατες οικονομίες, η Βουλή των Ελλήνων συνιστά «βασίλειο της σπατάλης».

Σχετικές ειδήσεις