ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και άρση του τραπεζικού απορρήτου από τα «κοράκια»!

Και άρση του τραπεζικού απορρήτου από τα «κοράκια»!

Ούτε ένα, ούτε δύο είναι τα «θολά» σημεία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Το βέβαιο είναι πως ο οφειλέτης βρίσκεται πλέον γυμνός απέναντι στον οποιονδήποτε και το πράσινο φως το δίνει μία αριστερή κυβέρνηση η οποία εξελέγη με πρόσχημα την αλληλεγγύη και πλέον στρώνει το χαλί για ένα πρώτης τάξεως... «φακέλωμα» των πολιτών!

Στο διάτρητο -από κάθε είδους κοινωνική προστασία- πολυνομοσχέδιο η ψήφιση του οποίου αναμένεται την Τρίτη (15/12/2015), στον αέρα βρίσκονται και τα προσωπικά μας δεδομένα μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, παράγραφος 21 η άρση είναι αναγκαία για τις ανάγκες της διαχείρισης.

Τι σημαίνει αυτό;

Η εταιρεία που θα αγοράσει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαχείρισης και αναχρηματοδότησης (φυσικά σε πολύ μεγαλύτερη τιμή), θα αίρει το τραπεζικό απόρρητου του οφειλέτη, θα μπαίνει κανονικά στον λογαριασμό του και θα έχει πρόσβαση σε μία σειρά σημαντικών προσωπικών δεδομένων.

Για τα «μάτια του κόσμου», ναι μεν περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο κάποια «όρια» στη διαχείριση του τραπεζικού απορρήτου ενός οφειλέτη κυρίως για λόγους προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη αναφορά είναι καθαρά τυπική και ελάχιστη σημασία ενδεχομένως να διαδραματίσει στην πράξη.

Αυτό σημαίνει πως ένας οφειλέτης που θα πέσει στα «νύχια» ενός ξένου fund διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ακόμη και μιας εταιρείας με ελληνική έδρα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό (εύκολα πια καθώς ορίζεται το μετοχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρείας, μόλις στα 100.000 ευρώ!), δεν είναι απίθανο να δει τα στοιχεία του να κάνουν «βόλτα» από εταιρεία σε εταιρεία (ακόμη και με άσχετο portfolio) και να ανακοινώνονται τα προσωπικά του δεδομένα, δίχως στην ουσία να καλύπτεται από το νόμο ώστε να αντιδράσει…

Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ως προς τη μελλοντική χρήση των προσωπικών δεδομένων ενός οφειλέτη από τον οποιονδήποτε! Ούτε τίθενται κανόνες και όρια σχετικά με αυτό.

Επί της ουσίας, δηλαδή, καταργείται ο νόμος για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, πάντως, κάποιοι τρέχανε στη δικαιοσύνη γι' αυτό! Ή μήπως και αυτό το έχει ξεχάσει η αριστερή κυβέρνηση;

Σχετικές ειδήσεις