ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό - ΥΠΟΙΚ: Κρατήστε τις αποδείξεις και βλέπουμε!

Φορολογικό - ΥΠΟΙΚ: Κρατήστε τις αποδείξεις και βλέπουμε!

Στα …τυφλά πηγαίνει το υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό, καθώς, όπως φαίνεται, δεν έχει σχέδιο για τις αποδείξεις.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΣΤΟ…ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Οικονομικών αποτυπώνεται η …αμηχανία του οικονομικού επιτελείου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση συστήνεται στους πολίτες να κρατούν «τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015».

Αναφέρεται επίσης ότι «Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη»

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη».

Σημειώνει δε ότι: « Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας»

«Κάθε άλλη «αναφορά», «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη»

Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι στην ίδια ακριβώς γραμμή, την οποία ακολούθησε χθες 7/1 στη Βουλή ο αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος είχε πει ότι μέχρι να αποσαφηνιστεί για ποιες χρονιές και για ποιες κατηγορίες θα αφορούν, θα πρέπει να κρατάμε όλες τις παλιές αποδείξεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούμε για φορολογικό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά στις αποδείξεις του 2016, ο κ. Αλεξιάδης, ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να τις κρατάνε όλες, μέχρι να νομοθετηθεί η επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις