ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις: Οι δανειστές θέλουν να έχουν λόγο και στο φορολογικό!

Διαπραγματεύσεις: Οι δανειστές θέλουν να έχουν λόγο και στο φορολογικό!

Αποφασισμένοι για …σκληρό μπρα ντε φερ είναι οι δανειστές, καθώς ζήτησαν – και πέτυχαν- να τεθεί και το φορολογικό στο τραπέζι των συζητήσεων.

H στάση της κυβέρνησης φαίνεται πως προδιαγράφεται από νωρίς, αφού με το …καλημέρα δέχτηκε να τεθεί στις συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα και ένα θέμα το οποίο ήταν εκτός ατζέντας: Το φορολογικό.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, αύριο Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, οι δανειστές θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» χωρίστηκαν σε τρεις άτυπες κατηγορίες, αυτά των μεγάλων οφειλετών, τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά που θα προστατευτούν από το να πωληθούν σε ξένα Funds.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο στις 11:00 το πρωί θα συζητηθεί το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στις 19:00 θα τεθούν επί τάπητος τα κόκκινα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, είχε προγραμματισθεί συνάντηση στις 11 πμ των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, ωστόσο η συνάντηση αυτή μετατέθηκε, και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και από πλευράς δανειστών παραβρίσκονται οι: Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ).

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και θα επιστρέψουν στις 15 Φλεβάρη για την δεύτερη φάση της αξιολόγησης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τους θεσμούς, ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε και απάντησε «το κομμάτι των κόκκινων δανείων αφορά τις περιοχές: μεγάλες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταναλωτικά και πρώτης κατοικίας. Θα συζητήσουμε κάποιες εξαιρέσεις, κάποιες σταδιακές εφαρμογές, που τώρα μελετώνται ως προτάσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε επίσης ότι άνοιξε και θέμα φορολογικού.

Σχετικές ειδήσεις