ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για την καλλιέργεια κλωστικής - ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» για την καλλιέργεια κλωστικής - ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα

Η θεραπευτική αξία της κάνναβης και οι πολλαπλές χρήσεις που προκύπτουν από την καλλιέργεια του φυτού, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλλιος Κούλογλου.

Εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, διεθνών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και πλήθος παρισταμένων από όλη την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην ημερίδα, η οποία διεξήχθη την Τρίτη (23/02/2016) στις Βρυξέλλες, αναπτύσσοντας έναν πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο για την ιατρική και κλωστική κάνναβη.

Την είδηση έδωσε η εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Άννα Φουλίδη, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιτρέπει την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ανοίγοντας την ημερίδα, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι η τρίτη που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορούσε τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, η δεύτερη την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η τρίτη την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη και τις ευεργετικές και οικονομικές τους συνέπειες. Τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ευρώπη και ακόμα πιο δύσκολα στην Ελλάδα και ο χρόνος είναι αμείλικτος και πρέπει να δουλέψουμε για να μη μας ξεπεράσει».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συντόνισε το πρώτο πάνελ της συζήτησης με θέμα την κλωστική κάνναβη. Ο Φραντσέσκο Τροπέα, αναλυτής από την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε ότι η κάνναβη δεν είναι κάτι το νέο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ότι ιστορικά η παραγωγή της ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη ειδικά στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Ρουμανία. Αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης με βάση τα προγράμματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που μπορεί να φθάσουν τα 70.000 ευρώ για νέους αγρότες.

Η Μυρσίνη Χρήστου, Επικεφαλής του Τμήματος Εξοικονόμησης και Παραγωγής Βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μίλησε για τη χρησιμότητα που θα μπορούσε να έχει η καλλιέργεια της κάνναβης στην παραγωγή ενέργειας.

Το δεύτερο πάνελ για την ιατρική κάνναβη, το οποίο συντόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Μπεατρίς Μπεθέρα Μπαστερέτσεα, άνοιξε ο Μάικλ Καρούς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και του Ινστιτούτου Nova. Για το 2013, όπως είπε, είχαμε 11.500 τόνους συνολικής κατανάλωσης ενώ έχει αυξηθεί πλέον αισθητά η χρήση της κάνναβης στη διατροφική αλυσίδα με πάνω από 20 βιταμίνες και πρωτεΐνες, προϊόντα που είναι πλέον διαθέσιμα και σε σούπερ μάρκετ.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τα Ναρκωτικά, Tζοπ Ομέν, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη 2-3 εκατομμύρια κάνουν χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Από τα 85 έως 200 ενεργά στοιχεία της κάνναβης, τα 12 έχουν πλέον αναγνωριστεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. «Ιησού τον Βοτάνων» χαρακτήρισε την κάνναβη ο Γιώργης Οικονομόπουλος, ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α )καθώς η κάνναβη θεραπεύει μεγάλο φάσμα ασθενειών.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέφαν Εκ (Γερμανία) και Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν (Ιρλανδία) και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σχετικές ειδήσεις