ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδίδεται η κυβέρνηση: Περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η συμφωνία

Παραδίδεται η κυβέρνηση: Περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η συμφωνία

Την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Την εκτίμηση έκανε κυβερνητικό στέλεχος, με ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι υπάρχει και σύγκλιση μεταξύ της Αθήνας και Ευρωπαίων για το Ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα, όμως, σημειώθηκε ότι οι αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα «γεφυρωθεί» όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μόλις προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο με τις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και τις πολλαπλές συντάξεις.

Μάλιστα γίνεται λόγος για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε συντάξεις που ήδη καταβάλλονται και υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Πληροφορίες μιλούν ακόμη και για μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» δήλωνε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει». Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, ως ενδεχόμενα περικοπές στις επικουρικές και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις από τα 3.680 ευρώ που επίσης ισχύει αυτή την ώρα.

Όπως διαρρέεται η πρόταση της Αθήνας είναι μείωση του ανώτατου ορίου της κύριας σύνταξης στα 2.304 ευρώ και όλες μαζί σε περιπτώσεις πολλαπλών συντάξεων στα 3.072 ευρώ.

Οσον αφορά την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, οι πιέσεις ασκούνται κυρίως όσον αφορά τους όρους χορήγησής της, και την αύξηση του κατώτατου ορίου ασφάλισης στα 20 χρόνια από 15 που είναι σήμερα.

Για την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών φέρεται πως κινηθεί στο 1% αντί του 1,5% που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Ενώ ακούγονται έως και επιβεβαιώνονται τα παραπάνω σενάρια ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις μέσω του Reuters.

«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές – έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».

«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».

«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. «Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί».

Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή.

«Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. Δεν θα έχουμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τους αγρότες (διατήρηση του συνταξιοδοτικού ταμείου τους ανέπαφου έως το 2021 και δυνατότητα για τους επαγγελματίες αγρότες να επιλέξουν χαμηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις), ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αμφότερες θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση.

«Δεν προσπαθούμε απλά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, πράγμα που αποτελεί υποχρέωσή μας καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που έχει την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της».

Σχετικές ειδήσεις