ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η πρόοδος στην Ελλάδα δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες των Ελλήνων

Ρέγκλινγκ: Η πρόοδος στην Ελλάδα δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες των Ελλήνων

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επεσήμανε ότι η όποια πρόοδος δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες.

«Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό, τι έχει ήδη επιτευχθεί», προσέθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Όπως εξήγησε αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα είμαστε σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ΕΜΣ, και διότι είμαστε ήδη στο έβδομο έτος της κρίσης.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες.

«Είχε προβλήματα με τη φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» , είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως εκτίμησε, «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι σήμερα « όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΜΣ, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Είμαστε, συνέχισε, μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα έχει τώρα άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και δεδομένης, πρόσθεσε, της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα από την αρχή, απομένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους, αν η Ελλάδα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αυξήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», επεσήμανε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι, με βάση την εμπειρία του με άλλα προγράμματα προσαρμογής, δεν έχει κανένα λόγο να μοιράζεται την απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών όσον αφορά την Ελλάδα. «Εφ' όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν», επεσήμανε.

Σχετικές ειδήσεις