ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράδοση του Eurogroup στο ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Παράδοση του Eurogroup στο ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα έκτακτα μέτρα μέσω συνεντεύξεων και τηλεφωνικών επαφών στους Ευρωπαίους, το Eurogroup άλλα επεφύλασσε για την Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: Νομοθέτηση έκτακτου μηχανισμού εφαρμογής έκτακτων μέτρων

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για «κάβα-μέτρων», όχι μόνο συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση αλλά και υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, στο Αμστερνταμ.

Η απόφασή τους δηλαδή σημαίνει ότι όχι μόνο θα ληφθούν έκτακτα μέτρα αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν, να νομοθετηθούν δημιουργώντας μηχανισμό που θα ενεργοποιείται αυτόματα, αν η Αθήνα δεν επιτυγχάνει τους στόχους.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας των εργασιών, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που χρειαστεί, ο έκτακτος μηχανισμός ωστόσο θα πρέπει να νομοθετηθεί», συνέχισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Ευρωπαίοι κουνώντας ακόμη μια φορά το δάχτυλο στην Ελλάδα ζήτησαν περισσότερη δουλειά για την οριστικοποίηση των νέων τους απαιτήσεων.

Μάλιστα όπως αποδεικνύεται από τη δήλωσή του ότι «οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τον έκτακτο μηχανισμό» φαίνεται ότι η εξέλιξη είχε προαποφασιστεί και πως οι δανειστές προσήλθαν στο Eurogroup έτοιμοι.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε παραγωγική τη συνεργασία με το ελλνικό επιτελείο, επεσημαίνοντας πρόοδο σημειώνοντας πως έχει μειωθεί το χάσμα με τις ελλληνικές αρχές.

Στη συνέχεια είπε πως ξεκινά συζήτηση για reprofiling του ελληνικού χρέους, δηλαδή επιμήκυνση, επιτόκια κλπ και στην ουσία είπε οχι στο ονοματικό κούρεμα ενώ μίλησε για νέο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.