ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές μειώσεις έως 40% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Δραματικές μειώσεις έως 40% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μαχαίρι έως 40% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσθηκε χθες στις Επιτροπές της Βουλής και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου.

Οι 13 ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να καλύψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι – καταστηματάρχες, αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι και μηχανικοί, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

Οι 13 ριζικές ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις οποίες συνοψίζουν τα Νέα έχουν ως εξής:

1) Κύριες συντάξεις. Μειωμένες κατά 30% θα είναι οι νέες συντάξεις (αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου) που θα υπολογίζονται πλέον με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο.

Θα κυμαίνονται από 400 έως 1.200 ευρώ τον μήνα. Θα είναι μειωμένες έως και 30% για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ. Αντίθετα, ωφελούνται οι συνταξιούχοι με λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα έχουν περίοδο χάριτος για δυόμισι έτη ακόμα, καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι τις 31/12/2018.

Από 1/1/2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Στη σπάνια περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε δίνεται αύξηση με δόσεις. Δηλαδή η σύνταξη προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις