ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους - Συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους - Συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα

Κάθε άλλο παρά… ικανοποιημένο, φέρεται να έχει μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό ζήτημα, απαιτώντας έτσι περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους -Σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα, ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχουν καταλήξει Ελλάδα και Ευρωπαίοι πιστωτές.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, το Ταμείο δεν κάνει πίσω και επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

«Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις (contitional) ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτήν της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Ταμείο εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, διότι έχει στη διάθεσή του διαφορετικούς υπολογισμούς σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ αισθάνεται ότι κάποια από τα μέτρα του 2015 θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέτρα που ελήφθησαν άπαξ και να μην περιληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ και ESM καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο - η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 - το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

Η πιο πρόσφατη, δε, ανάλυση DSA από τον ESM, την οποία εξέτασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 146,5% του ΑΕΠ το 2022. Εξακολουθεί βέβαια να είναι μη βιώσιμο, αλλά πιθανώς τα μέτρα ελάφρυνσης που θα πρέπει να ληφθούν να είναι πιο «χαλαρά» και σαφώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του…

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται πλαφόν 2% στους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020.

«Συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αναφέρει επίσης το ΜΝΙ, επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συμφωνία «χρειάστηκε χρόνο» και η Ελλάδα θα κληθεί να υιοθετήσει 17 προαπαιτούμενα που αφορούν δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επιπλέον υπόσχεση που αφορά το μέχρι στιγμής απροσδιόριστο έκτακτο μηχανισμό.

Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θεωρεί πως θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 δισεκατομμύρια εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο «προκειμένου να μην περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση».

Η Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα κληθεί να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2% έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Θα πρέπει ακόμα να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σώμα συλλογής εσόδων, τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα απελευθερώνοντας «κλειστούς» κλάδους, όπως ο ηλεκτρισμός.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΜΝΙ δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι πλήρως ρυθμισμένο πριν αποφασιστεί η εκταμίευση του δανείου, αλλά και ανεξάρτητο με πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δύο εκ των οποίων θα είναι Ευρωπαίοι.

«Η έδρα του ταμείου θα βρίσκεται στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Το Eurogroup ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή υψηλών εσόδων, διότι περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 ακίνητα, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε πάντως τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων θα μπορέσει να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα και θα αποφύγει να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό.

Αφού υπογράμμισε μάλιστα ότι και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν πως αυτά τα μέτρα επαρκούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη το 2017, ενώ το 2018 μπορεί να φθάσει συνδυαστικά μέχρι και το 7% του ΑΕΠ της.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε, τέλος, ότι στα προαπαιτούμενα δεν έχουν περιληφθεί πιθανά έσοδα από τη φοροδιαφυγή, ενώ σε ό,τι αφορά στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, εκτίμησε ότι η συγχώνευση ταμείων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 1,2% του ΑΕΠ ως το 2018, αλλά και ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τέτοια που δεν θα λειτουργήσουν αντιπαραγωγικά, βοηθώντας να αναπτυχθεί η απασχόληση…

Σχετικές ειδήσεις