ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Ποιες ανατροπές φέρνει το τέταρτο μνημόνιο

Φορολογικό: Ποιες ανατροπές φέρνει το τέταρτο μνημόνιο

Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές και έναν ΕΝΦΙΑ που ήρθε για να μείνει «κρύβει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο της …αριστερής κυβέρνησης.

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ - ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από το μνημόνιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, συνάγεται, πίσω από τεχνικούς όρους και βελτιώσεις, ότι «αφαίμαξη» περιμένει μισθωτούς και συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η φοροκαταιγίδα δεν βρίσκει σύμφωνα ούτε την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία την περασμένη εβδομάδα στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων, επισημαίνοντας ότι έτσι τροφοδοτείται και βαθαίνει η ύφεση.

Τα περισσότερα από τα προβλεπόμενα έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, υπάρχουν όμως κι άλλα που θα έρθουν σταδιακά να …αδειάσουν το πορτοφόλι μας.

Από τα πλέον οδυνηρά μέτρα είναι ο ακριβός ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν προβλέπεται να γίνει εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές άμεσα, οπότε το «χαράτσι» θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται σε «παραφουσκωμένες» αξίες.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν επίσης και πολλές φοροαπαλλαγές, για τις οποίες προβλέπεται ψαλίδι. Μάλιστα η εξέταση των φοροαπαλλαγών αναμένεται να γίνει άμεσα, εντός του Ιουνίου.

Οι πλειστηριασμοί δε, εκτιμάται ότι θα γίνουν καθημερινότητα, καθώς η Ελλάδα υποχρεώνεται να εγκαταστήσει λογισμικό που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης που πρέπει να παραδοθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Επίσης, μια ακόμη παράμετρος είναι η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, την οποία η χώρα μας θα κληθεί να εφαρμόσει και να διευρύνει.

Ακόμη αναμένεται αυστηροποίηση των ελέγχων για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα.

Σχετικές ειδήσεις