ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρωστάς στην Εφορία; Ετοιμάσου να δεις το όνομά σου στο Διαδίκτυο

Χρωστάς στην Εφορία; Ετοιμάσου να δεις το όνομά σου στο Διαδίκτυο

Ολομέτωπη επίθεση σε όσους χρωστούν στην εφορία και όσους φοροδιαφεύγουν ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ 50 ΕΥΡΩ!

Η επιτυχία του εισπρακτικού ρόλου του Δημοσίου, είναι κεντρικής σημασίας για να πετύχουν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού και οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου Μνημονίου.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για να περιφρουρήσει τα κρατικά έσοδα περιλαμβάνει τα εξής:

- δημοσιοποίηση λίστας φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Η λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί και το 2011 θα επικαιροποιηθεί αλλά θα αφαιρεθούν από αυτήν στοιχεία οφειλών που τελούν σε δικαστική αναστολή είσπραξης καθώς και στοιχεία οφειλών που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Μάλιστα, με διάταξη που έρχεται σύντομα στη Βουλή θα δίνονται στη δημοσιότητα και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

- επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων. Τα αυτοτελή πρόστιμα καταργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και αντικαταστάθηκαν από πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Το αποτέλεσμα ήταν το μέτρο να λειτουργεί ως κίνητρο φοροδιαφυγής, ακόμη κι αν ο φοροφυγάς πιανόταν θα έπρεπε να καταβάλει το μισό ΦΠΑ από ότι αν το πλήρωνε νομίμως.

- επανενεργοποίηση του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται επανειλημμένως να μην εκδίδουν αποδείξεις. Το λουκέτο θα μπαίνει προσωρινά, δηλαδή για 48 ώρες, και στην περίπτωση επανάληψης των παραβάσεων θα κλείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- πραγματοποίηση σαρωτικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

- κατασχέσεις θα γίνουν ακόμη και για οφειλές 50 ευρώ και άνω καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν οφειλές μικρών ποσών προς την εφορία και δεν τα εξοφλούν ή ρυθμίζουν.

Σχετικές ειδήσεις