ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους - Τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους - Τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Σε έναν αγώνα δρόμου για τη συμπλήρωση των δηλώσεων μέχρι σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία έχουν μπει φορολογούμενοι και λογιστές ενώ και το σύστημα θα φτάσει στα όριά του, αν τελικά αντέξει τέτοιο όγκο.

ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Κι ενώ ζητείται ολιγοήμερη παράταση το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι δεν θα δοθεί άλλη κάτι που ουσιαστικά όμως θα κριθεί σήμερα. Όπως εξηγείται από το υπουργείο όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί η υποβολή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

«Η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις» τόνιζε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο.

Το αν θα δοθεί τελικά παράταση φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από τις αντοχές του taxisnet. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Τρ. Αλεξιάδης -πριν δοθεί η παράταση έως τις 15 Ιουλίου- είχε διευκρινίσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ολιγοήμερης σιωπηρής παράτασης (δηλαδή να είναι δυνατό να δεχτεί το σύστημα δηλώσεις) αν υπερφορτωθεί και δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Ωστόσο έχει με κάθε τρόπο τονιστεί ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις είναι η Παρασκευή 15 Ιουλίου και ότι τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος, θα είναι:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Αίτημα Παράτασης από Ενωση Φοροτεχνικών

Παράταση μιας εβδομάδας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ζήτησε χθες με αίτημά της προς τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η Ενωση Φοροτεχνικών, σημειώνοντας ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο σχεδιασμό του υπ. Οικονομικών αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον αριθμό των δόσεων, αλλά και, θα αποσυμπιέσει το taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλουν τις τελευταίες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων που καραδοκούν.

Όπως ανέφερε «ένα εικοσιτετράωρο πριν πέσει η αυλαία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ. εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία των οποίων η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 16.8.2016) και μέχρι σήμερα (βράδυ της Πέμπτης έχουν υποβληθεί περισσότερες από 5,8 εκατ. δηλώσεις).

Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει περίπου τις 190.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 250.000 που αναμένεται να υποβληθούν.

Μπορεί κε υπουργέ σε δηλώσεις σας να ήσασταν για μια ακόμη φορά αρνητικός αναφορικά με νέα παράταση, όμως εμείς θεωρούμε ότι μια ακόμη εβδομάδα παράτασης δεν θα είχε καμία επίπτωση ούτε στον προγραμματισμό εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. —έτσι ώστε να εκκαθαριστεί τον Ιούλιο και να καταβληθεί ο φόρος σε 5 δόσεις όπως επιθυμεί η ηγεσία του Υπ. Οικ.— ούτε φυσικά στα δημόσια έσοδα, αφού όπως είναι γνωστό η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος είναι η 29η Ιουλίου.

Συνεπώς μια ολιγοήμερη παράταση αφενός μεν, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο σχεδιασμό του υπ. Οικ. αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον αριθμό των δόσεων, αφετέρου δε, θα αποσυμπιέσει το taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλουν τις τελευταίες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων που καραδοκούν.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, ακόμα και η παράταση μιας εβδομάδας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων (π.χ. μέχρι 22/7/2016) δεν θα επηρεάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, ούτε φυσικά θα επιφέρει κάποια αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα.

Κε Υπουργέ,
Είναι πρόσφατη ακόμα - για να μην ξεχασθούν από ορισμένους - οι δηλώσεις σας όπου αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου (27-6-2016) που εξέδωσε το υπουργείο, επικρίνατε όσους προσπαθούν – όπως είπατε χαρακτηριστικά - να βρουν διατυπώσεις και καταστάσεις, «ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κλάδο των λογιστών», προσθέτοντας ότι «Θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια, δεν ευθύνονται ο λογιστές για τις καθυστερήσεις. Στα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων οι ευθύνες είναι στο υπουργείο Οικονομικών και τις αναλαμβάνουμε», και χαρακτηρίσατε, τους λογιστές άμισθους συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών και όχι αντιπάλους.

Ο κλάδος μας έχει κεφαλαιοποιήσει την πάγια θέση σας αυτή, επέκταση και έκφραση της οποίας διαφαίνεται μια ολοένα αποτελεσματική συλλογική συνεργασία, που εγκαινιάσθηκε αμφίδρομα με σας, με τις υπηρεσίες σας (κατόπιν οδηγιών σας), με τη ΓΓΔΕ, κλπ.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι μέρος από τα συζητηθέντα κρίσιμα ζητήματα, που εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα έχουν περιληφθεί μεταξύ άλλων στα υπομνήματά της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) και έγιναν πρόκριση για επίλυση.

Στον αντίποδα αυτής της εδραιωμένης πρακτικής, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και θα δώσει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, έτσι ώστε να υποβληθούν ομαλά όλες οι εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις, χωρίς πρόστιμα για τους πολίτες, αλλά και χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τους λογιστές, οι οποίοι δέχονται τη πίεση των πολιτών ώστε να είναι συνεπείς ως προς τις προθεσμίες.

Γιατί, η αλήθεια είναι ότι για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις καθυστερημένες εγκυκλίους, τα ζητήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει στο taxis, κ.λπ. δεν ευθύνονται ούτε οι λογιστές, ούτε οι πολίτες.

Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Χρειάζεται όμως και η θέληση από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών (και αυτή δεν την στερείται ο Τρύφων Αλεξιάδης) για να πράξει το αυτονόητο, αλλά και αυτό που προστάζουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης.»

Σχετικές ειδήσεις